Prima pagină Timp Liber

Operatiunea Shylock

10.26.2009 | ● Vizualizări: 36
Operatiunea Shylock     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Nu stiu cate intelighente minti occidentale, corecte politic si nevricoase, s-au vazut in stare a finaliza lectura romanului Operatiunea Shylock, o scriere exploziva, care-l devoaleaza pe neimblanzitul Phil in plina furoare iconoclasta.

Autor: Philip Roth
Editura: Polirom


Iata-ni-l pe cvasi-fictionalul scriitor newyorkez Philip Roth,,autosurghiunit la Londra din motive… psihomedicale (o sanatatesubrezita, dependenta de antidepresive) si unele ce tin de-onemarturisita sterilitate creativa. Naratorul nu ne permite sa nedam seama cu claritate daca o recidivă a depresiei sale(manifestată prin apatie, accese de plans, tentative de suicid) sauo noua manifestare a tulburarii de personalitate face să-i "apara"din neant, la mii de kilometri departare, in Tara Fagaduintei -Israel, o dublura, un barbat care-i seamana izbitor si care chiarse prezinta in toate mediile ca fiind Philip Roth, romancieramerican. De aici inainte, senzatia unei escrocherii epocale mergemana-n mana cu o tot mai vartos argumentata, desi paranoică de-abinelea, teorie a conspiratiei.

Operatiunea Shylock, desi puternic politizata, este cartea placeriide a citi, iar regele neincoronat (mai degrabă incornorat) alacestei placeri solitare mi-a fost, in trecutul recent, PhilipRoth. Se poate sa nu simtiti neaparat nevoia de a vă reintoarce laea, cat de curand, pentru o a doua lectura, dar veti recunoaste case achita onorabil de rostul ei primordial: acela de a oferirafinata placere estetica si incantare imediata, fara a cadea,totusi, in pacatele facile ale creatiilor de pur consum.

Citeste continuarea pe bookblog.ro

Tag-uri: carte | recenzie | bookblog