Prima pagină Timp Liber

Operatiunea Shylock

Redactia Descopera.ro | 10.26.2009 | ● Vizualizări: 99
Operatiunea Shylock     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Nu stiu cate intelighente minti occidentale, corecte politic si nevricoase, s-au vazut in stare a finaliza lectura romanului Operatiunea Shylock, o scriere exploziva, care-l devoaleaza pe neimblanzitul Phil in plina furoare iconoclasta.

Autor: Philip Roth
Editura: Polirom


Iata-ni-l pe cvasi-fictionalul scriitor newyorkez Philip Roth,, autosurghiunit la Londra din motive… psihomedicale (o sanatate subrezita, dependenta de antidepresive) si unele ce tin de-o nemarturisita sterilitate creativa. Naratorul nu ne permite sa ne dam seama cu claritate daca o recidivă a depresiei sale (manifestată prin apatie, accese de plans, tentative de suicid) sau o noua manifestare a tulburarii de personalitate face să-i "apara" din neant, la mii de kilometri departare, in Tara Fagaduintei - Israel, o dublura, un barbat care-i seamana izbitor si care chiar se prezinta in toate mediile ca fiind Philip Roth, romancier american. De aici inainte, senzatia unei escrocherii epocale merge mana-n mana cu o tot mai vartos argumentata, desi paranoică de-a binelea, teorie a conspiratiei.

Operatiunea Shylock, desi puternic politizata, este cartea placerii de a citi, iar regele neincoronat (mai degrabă incornorat) al acestei placeri solitare mi-a fost, in trecutul recent, Philip Roth. Se poate sa nu simtiti neaparat nevoia de a vă reintoarce la ea, cat de curand, pentru o a doua lectura, dar veti recunoaste ca se achita onorabil de rostul ei primordial: acela de a oferi rafinata placere estetica si incantare imediata, fara a cadea, totusi, in pacatele facile ale creatiilor de pur consum.

Citeste continuarea pe bookblog.ro

Tag-uri: carte | recenzie | bookblog