Prima pagină Timp Liber

Antonio Lobo Antunes, vecinul dementei

Redactia Descopera.ro | 11.03.2009 | ● Vizualizări: 132
Antonio Lobo Antunes, vecinul dementei     carte, recenzie, bookblog + zoom
Galerie foto (1)

Imaginati-va o nesavarsita pelicula de-a maestrului Bergman, in care “se intampla” ca mai multe voci rostesc aceeasi poveste, abordand-o din unghiuri diferite, in tonalitati diferite, dar reunite, cumva impotriva vointei lor, intr-un cor cacofonic.

Ordinea naturala a lucrurilor

Autor: Antonio Lobo Antunes
Editura: Humanitas

Vocea constiintei, vocea eului, vocea vinovatiei, vocea observatorului exterior - ceva mai obiectiva, vocile arhetipale ale stramosilor sau ale persoanelor care noi, odinioara, am fost, toate invalmasindu-se, izbindu-se unele pe altele ca sa iasa la suprafata, sa se faca in mod cat mai clar auzite; sa marturiseasca. Rezulta o continua si oprimanta rumoare literara, cu unele accente iritante, dar, intr-un sfarsit, cu mincinoase efecte hipnotic-acaparatoare asupra celui care le asculta, citindu-le. Un simulacru de "cor antic", fara un dirijor titular, manipulat prin ite subliminale mai curand din cusca sufleorului.

Ordinea naturala a lucrurilor
nu este un alt roman, care s-ar adauga celor deja existente, cu subiectul: "relatia amoroasa a unui barbat ajuns la senectute cu o juna de liceu", cum s-a acreditat si raspandit vestea prin presa culturala romaneasca - probabil ca in scopuri stupid comerciale. Istorisirea in sine este protagonista. Permanenta, continuitatea istorisirii "din gura-n gura" este inzestrata cu harul de a prelungi "speranta de viata", atat a povestitorului decrepit cat si a ascultatoarei sale excedate - iar nu erotismul senil! In absenta unei "actiuni" cat de cat liniare, in stil clasic, singurul lucru care, intr-adevar, "se petrece" in cartea lui Antunes este Moartea. Da, ea este celebrata in fiecare pagina, chiar si-n cele ce contin foarte economicele scene erotice. Melodia narativa a mortii este unica putincioasa a reuni (si a le da oarece coerenta) glasurile tuturor personajelor inscrise in line-up pentru a lua cuvantul.

Citeste continuarea pe bookblog.ro

Tag-uri: carte | recenzie | bookblog