Home » Timp Liber » Alergatorul

Alergatorul

Publicat: 07.02.2007
Cand sta in fata ta si te scaneaza cu senzorii, ai sentimentul clar ca te priveste, desi fata nu este decat o sticla opaca, precum un vizor de astronaut.

Alb, de marimea unui copil, cu o voce limpede, purtand in spate un rucsac in care isi tine bateriile ce-i dau viata. Acesta este Asimo, cel mai evoluat robot creat de om, in cea mai noua varianta, abia iesita din laboratoare. Adus recent cu surle si trambite la cel mai mare targ de electronice din lume, CES Las Vegas, a avut un succes iesit din comun. La sfarsitul demonstratiei pe care a facut-o pe o scena, in fata a mii de oameni, a fost rasplatit cu aplauze, desi nu este decat o alcatuire de cipuri, servomotoare, cabluri si tabla de aluminiu. Dar e nemaipomenit de uman. Premonitia ca il vom avea intr-o zi tovaras, ca va trai zi si noapte langa noi, ajutandu-ne si tinandu-ne de urat, este extrem de puternica. In fapt, aceasta a fost si ideea Honda, in urma cu douazeci de ani, cand a pornit proiectul Asimo: sa creeze un robot umanoid capabil sa ajute persoanele in suferinta. In deceniile in care mesterii japonezi au trudit imbunatatindu-l, Asimo s-a transformat dintr-o curiozitate intr-o realizare care il scoate din zona science-fiction pentru a-l aduce in realitate. Da – au confirmat inginerii de la Honda –, in zece ani e foarte posibil ca Asimo sa intre in productia de serie si sa poata fi cumparat de la magazinul de electronice. Abilitatea cea mai noua a umanoidului este aceea de a alerga cu viteza, considerabila, de sase kilometri pe ora. Alergarea este fluida, naturala, cu nimic deosebita de cea umana. De fapt, acest lucru a fost cel mai greu de realizat. Asimo alearga si in cerc, dar si drept. Altfel, merge cu pas vioi (3,2 km pe ora).
Miscarile sale sunt elegante. Echilibrul – perfect. Sacadarea aceea specifica robotilor a fost de mult depasita. Dar, pentru asta, Honda a muncit mult. A creat un nou design pentru corpul lui Asimo, a proiectat noi motoare ultrasofisticate care sa-l puna in miscare si noi senzori ultrasonici & vizuali, pe care i-a cuplat intr-un sistem cu lasere, pentru ca al sau „copil“ sa identifice obstacolele sau sa se poata da politicos la o parte daca in deplasarile sale intalneste un om. Prelucrand milioane de date culese de senzori, Asimo este capabil sa urce scarile, sa paseze mingea de fotbal sau sa impinga un carucior.
Creatorii sai nu au uitat nici o clipa ca destinul lui Asimo nu este acela de jucarie, ci de creatura tehnologica al carei rol va fi de a ajuta, intr-o zi, oamenii. Astfel ca l-au dotat cu un sistem (IC Teleinterraction Communication Card) care ii permite sa interactioneze cu fiintele umane.
Asimo scruteaza mediul inconjurator cu camerele video (care-i sunt „ochii“) si recunoaste imediat oamenii, deosebindu-i de lucruri. Poate inmana sau primi obiecte, de pilda o tava. Strange mana delicat dar ferm, pentru ca are senzori de forta ultraprecisi. Se misca sincronizat (danseaza, daca vreti) cu persoana care ii vorbeste. A invatat sa recunoasca vocea umana si sa inteleaga ce i se spune, fiind capabil sa poarte scurte conversatii.
Asimo poate vorbi orice limba a Pamantului, pentru ca mintea lui este un software adaptabil. Un program informatic care va fi imbunatatit an de an de acum incolo. Totusi, Asimo mai are de parcurs un drum lung pana sa-si castige libertatea de a ne sta in preajma. Deocamdata, desi poate sa execute toate aceste lucruri formidabile, este inca dependent uneori de telecomanda creatorilor sai. Bateria din spate nu ii asigura decat o ora de viata, dupa care are nevoie de priza.
Desi analizeaza mediul inconjurator asa cum nici o masina nu a mai facut-o vreodata, umanoidul nu poate gandi in adevaratul sens al cuvantului.
Insa Stephen Keeney, seful de proiect, crede ca intr-o zi Asimo va umbla cu naturalete printre noi: „Ne continuam cercetarile cu speranta ca Asimo va lucra in casele noastre, in spitale sau va fi pompierul perfect, gata de sacrificiul suprem pentru a-si face treaba.“
Traim asadar vremurile cand scrierile SF ale lui Isaac Asimov (interesanta aceasta similitudine intre numele scriitorului si cel al creatiei Honda), autor care a prevazut inclusiv legile ce vor guverna existenta robotilor, incep sa se transforme din imaginatie in reportaj pe baza realitatii.
Oare nepotii nostri, cand vor avea un viitor Asimo drept companion, pe cine vor iubi mai mult: pe noi, fatigabilii si capriciosii oameni, sau pe umanoizii gata oricand sa se joace sau sa alerge in jurul mesei?

Corespondenta din Las Vegas
foto: Reuters, Guliver

FACTS


About Asimo

Asimo este prescurtarea Advanced Step in Innovative Mobility.

Proiectul a pornit in 1986.

Asimo si-a facut debutul in Statele Unite, pe 14 februarie 2002, cand a sunat clopotelul de deschidere al Bursei din New York, pentru a marca cei 25 de ani de existenta a Honda Motor Company.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase