Home » Timp Liber » In padure cu dusmanul

In padure cu dusmanul

In padure cu dusmanul
Publicat: 02.05.2007
„In acceptiunea cea mai larga a termenului, a prada inseamna a se hrani cu alte organisme vii. In sensul acesta, toate animalele nondetritivore pot fi considerate pradatori: erbivore, carnivore si paraziti”.

Acuzati ca ucid de placere si ca atrag raul, fiinte blestemate inca din Antichitate, pradatorii sufera si azi, la inceputul secolului XXI, numeroase neplaceri inspirate de credintele si ignoranta altor vremuri. http://membres.lycos.fr/ predation, un loc de pe Net unde se jura doar pe inaltele principii ale ecologiei, se straduieste, cu mult umor si cu nu putine argumente stiintifice, sa demonstreze ca lucrurile nu stau chiar asa si ca „maleficele” creaturi au o sumedenie de insusiri pozitive, in randul carora cea dintai este capacitatea de a regla ecosistemele.

Pentru a ajunge aici, creatorii site-ului ofera niste posibile definitii ale pradatorului. Potrivit lui Barbault (1990), „in acceptiunea cea mai larga a termenului, a prada inseamna a se hrani cu alte organisme vii. In sensul acesta, toate animalele nondetritivore pot fi considerate pradatori: erbivore, carnivore si paraziti”. Ilustratia acestei prime definitii reprezinta un camp de iarba pe care pasc niste vacute. Legenda este de tot hazul: „Hoarda de pradatoare nemiloase ale papadiilor, in plina actiune”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase