Home » Timp Liber » Viitorul apartine istoriei virtuale

Viitorul apartine istoriei virtuale

Publicat: 24.07.2007
La 20 iulie 1944, asadar acum 60 de ani, istoria s-a gasit la raspantie, iar al doilea Razboi Mondial s-ar fi putut sfarsi cu aproape un an mai devreme. Daca...

Daca o servieta n-ar fi fost mutata cu o jumatate de metru de la locul unde fusese lasata. Era servieta colonelului Claus von Stauffenberg, liderul unui grup de ofiteri germani care planuisera sa-l asasineze pe Hitler. Fireste, servieta continea o bomba. La ora 12.30, la data amintita, von Stauffenberg urma sa participe la o sedinta de analiza a situatiei de pe front (nu tocmai roza pentru puterile Axei), intr-una dintre cladirile Cartierului General al lui Hitler, Wolfsschanze (Vizuina Lupului), situat in padurea Gierloz, la 8 kilometri de Ketrzyn (Polonia).

Von Stauffenberg a plasat bomba sub masa in jurul careia Hitler si staff-ul sau studiau hartile, apoi a iesit, chemat de un complice, sub pretextul ca a primit un telefon. In incapere, colonelul Heinz Brandt loveste din intamplare servieta cu piciorul si, nervos, o muta cu o jumatate de metru dincolo de piciorul mesei. Peste nici doua minute, bomba explodeaza. Protejat de piciorul din lemn masiv al mesei, care a atenuat suflul exploziei, Hitler scapa cu viata. Razboiul avea sa mai dureze inca aproape un an, iar Claus von Stauffenberg avea sa fie executat in aceeasi noapte.

Reconstituirea inspaimantator de veridica a acestor fapte a fost transpusa pe pelicula, pentru Discovery Channel, de Tiger Aspect Productions (casa independenta de productie britanica) si de The Moving Picture Company (casa de postproductie, de asemenea britanica). Filmul rezultat se numeste The Secret Plot to Kill Hitler si va avea premiera mondiala incepand cu data de 24 octombrie a.c. Cu acest film, Discovery Channel revolutioneaza conceptul de documentar istoric si lanseaza unul nou – acela de Istorie Virtuala. Nici una dintre secventele din film nu este imagine de arhiva – totul este realizat pe computer: de la fetele personajelor (Hitler, Churchill, Stalin, Roosevelt), pana la efectul de imbatranire a peliculei.

Foto: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase