Home » Timp Liber » Interesant la Tv (septembrie)

Interesant la Tv (septembrie)

Interesant la Tv (septembrie)
Publicat: 06.09.2007
Trei pui de lup abandonati au convins un om sa faca un experiment mai mult decat indraznet: acesta i-a adoptat si s-a comportat aidoma lupilor.

Omul-lup National Geographic Channel 16 septembrie, ora 20.00
Trei pui de lup abandonati au convins un om sa faca un experiment mai mult decat indraznet: acesta i-a adoptat si s-a comportat aidoma lupilor, pentru a-i invata, prin puterea exemplului, cum sa supravietuiasca in salbaticie. Shaun Ellis a ales o metoda complet neortodoxa pentru a studia aceasta specie si, mai ales, pentru a-i intelege pe reprezentantii ei: a vietuit alaturi de cele trei creaturi 24 de ore din 24, urland, adulmecand, maraind si chiar hranindu-se cu cadavre de animale. Experienta l-a costat stilul de viata anterior si insasi casnicia. „Desi multa lume crede ca lupii sunt niste bestii criminale, eu am ajuns sa-i cunosc si sa-i iubesc de parca ar fi copiii mei.“ La prima vedere, Shaun arata ca un om obisnuit, chiar daca destul de necizelat: poarta un pulover de lana si pantofi sport murdari, parul sau lung e incalcit, iar fata ii e aspra, arsa de soare. In timpul unei conversatii cu acesta, interlocutorul poate fi surprins caci, dintr-o data, Shaun incepe sa maraie, sa urle, sa-si arate amenintator dintii ori sa-i linga pe bot pe membrii familiei sale de lupi, toate in incercarea de a comunica direct cu ei.

Documentarul urmareste fiecare pas facut de Shaun pentru educarea puilor de lup, de la prima lectie de haulit si de la prima bucatica de carne, pescuita chiar de pe buzele Omului-lup. Mai tarziu, puii devin din ce in ce mai independenti si mai agresivi, mai ales in timpul mesei, ajungand chiar sa-l forteze pe Shaun sa accepte un rol umil in ierarhia haitei. Pe parcursul documentarului, Shaun dezvaluie informatii din interiorul grupului. El explica importanta sociala a mirosului, lupii folosindu-si nasurile hipersensibile si pentru a comunica, si pentru a vâna. Se estimeaza ca au 280 de milioane de receptori olfactivi, ceea ce ii face sa fie de milioane de ori mai sensibili la mirosuri decât oamenii. Asemenea câinilor domestici, lupii nu disting foarte bine culorile, insa sunt capabili sa observe nuante de gri mai bine decât oamenii si sunt extrem de sensibili la informatiile legate de miscare. La inceputul primaverii, femelele adulte nasc, in medie, cinci sau sase pui, care sunt ingrijiti de intreaga haita. Puii depind de laptele matern doar in prima luna de viata; ulterior, sunt intarcati si hraniti cu carne regurgitata, furnizata de ceilalti membri ai haitei. Deseori, dupa vârsta de un an sau doi, tinerii lupi parasesc haita si incearca sa-si gaseasca un partener, cu care, uneori, coabiteaza intreaga viata. In general, in salbaticie, lupii traiesc mai putin de opt ani, desi unii ajung chiar la 13 sau mai multi. O iubire de-o viata…

Misiune pentru Mussolini Viasat History 11 septembrie, ora 22.00
In primavara anului 1944, Hitler incerca sa-l linisteasca pe Mussolini in privinta cursului razboiului marturisindu-i ca dispune de o bomba care va „zgudui lumea“ si de o serie de alte arme secrete. Doar partial incurajat de cuvintele lui Hitler, Mussolini i-a cerut lui Luigi Romersa, tânar jurnalist si suporter al regimului fascist, sa-l informeze asupra programului secret de inarmare al lui Hitler. Acelea au fost ultimele luni din viata lui Mussolini. Dar Luigi Romersa este inca in viata si lucreaza la memoriile sale. Relatarile lui despre misiunea de informare ne ghideaza prin masinaria de razboi nazista si ne ofera, in acelasi timp, un portret intim, la prima mâna, al lui Mussolini in ultimele sale zile. Construit in jurul unei serii de interviuri cu Romersa, documentarul aduce la viata câteva dintre episoadele misiunii, folosind reconstituiri stilizate, filmari din Arhivele Nationale Italiene, ca si fotografii originale si schite din vasta si, in mare parte, necunoscuta colectie personala a lui Romersa.

Antibioticele, leac sau otrava? Viasat Explorer 29 septembrie, ora 18.00
Abuzul de antibiotice si masurile precare de igiena ne-au adus la un punct in care anumite infectii provocate de bacterii sunt practic de netratat. Folosita pentru prima oara in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, penicilina a fost considerata un leac miraculos. De atunci, au aparut alte 100 de antibiotice, numai ca, la ora actuala, doar o treime dintre ele mai sunt eficiente, restul pierzandu-si puterea de a omori bacteriile. Acum, societatea occidentala se confrunta cu o noua si infioratoare amenintare: SAMR (stafilococul auriu meticilino-rezistent) sau „boala spitalelor“, care a facut deja, numai in Marea Britanie, de doua ori mai multe victime decât accidentele auto. Ca reporter sub acoperire, Donald MacIntyre dezvaluie masura in care difera igiena si ingrijirea pacientilor de la tara la tara si, folosind camere ascunse, arata cât de curate – sau ba – sunt, de fapt, spitalele noastre.

Luna viitoare pe… Viasat History
Razboiul vinurilor
Intre 1940 si 1944, in Franta s-a purtat si un razboi putin cunoscut: cel al vinurilor. Demnitarii celui de-al Treilea Reich stiau sa aprecieze o sticla de vin bun si erau hotarâti sa se bucure de pretiosul „nectar“ frantuzesc. Viticultorii se resemnasera sa-si vânda productia unui ocupant care se dovedise a fi un client excelent. Comertul era infloritor si bine organizat. Asta, insa, doar pâna in ziua când el a fost inlocuit cu jefuirea proprietatilor evreiesti din industria vinicola…

Foto: Viasat History

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase