Home » Timp Liber » Cuba libre

Cuba libre

Publicat: 18.07.2006
Urmatoarea pagina de internet nu este o cale obisnuita de acces in spatiul cubanez, ci de-a dreptul o poarta stelara. O pagina, doar, din site-ul unuia dintre cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor, Wim Wenders, care infatiseaza succint experienta filmarii peliculei documentare Buena Vista Social Club.

www.wim-wenders.com/art/buenavistasocialclub.htm

Formatia cubaneza cu acelasi nume – lansata in 1997 de Ry Cooder printr-un CD care a primit, in acelasi an, Premiul Grammy si devenita in scurt timp legendara – este un pretext pentru Wenders de a patrunde in universul unei Cube genuine, sarace dar demne, in straie mizere dar cu sufletul innobilat de toate himerele artei adevarate.

Calatoria alaturi de Compay Segundo, Ibrahim Ferrer sau Ruben Gonzalez, intr-o decapotabila americana din anii ’50, se deruleaza pe strazile Havanei, printre cladiri care au cunoscut gloria dar acum se afla in ruina, printre copii zanatici si muzicieni improvizati, printre magazine goale si cozi la produsele alimentare de baza. O saracie cronicizata, dar care este privita, in pauza dintre un fum albastrui de havana si o dusca de rom din trestie de zahar, cu niste ochi ce traiesc paroxistic o libertate pe care pareau ca o cunosc doar brizele Pacificului. Site-ul este insotit de fotografii cubaneze semnate de sotia lui Wenders, Donata.

Pentru cei care vor sa calatoreasca in tara lui Che, www.abc-latina.com/cuba detine toate informatiile nodale privind zona, plus harti turistice, detalii geografice, documentatie referitoare la istoria locului, la arhitectura principalelor orase, la mijloacele de transport etc. Foarte interesanta ni s-a parut sectiunea relatarilor de calatorii, intre filele careia se evidentiaza povestea (cat de asemanatoare in spirit cu perceptia lui Wenders!) a unui individ care semneaza "un calator nebun". Tehnic vorbind, pagina este sclipitoare: in momentul in care pozitionezi cursorul pe o fotografie (toate sunt alb-negru), aceasta se coloreaza sau isi schimba, halucinant, imaginea interioara. O rima la inconstanta si la libertatea nebuna a Cubei eterne.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase