Home » Timp Liber » Impact

Impact

Publicat: 07.09.2006
Istoria rock’n’roll-ului a inceput pe 21 mai 1955, cand Chuck Berry a inregistrat Maybellene. Berry a luat un cantec vechi in stil country, l-a inviorat cu ajutorul inconfundabilei sale chitare electrice, l-a redenumit si, fara sa vrea, a schimbat cursul istoriei muzicii si culturii americane.

Prin Maybellene, Berry a influentat o multime de chitaristi, a pus bazele muzicii rock, a initiat dizolvarea barierelor rasiale si a definit cultura pustimii in anii ‘50.

Cantecul lui Chuck Berry este doar primul dintre cele zece pe care le analizeaza documentarul, dezvaluind impactul lor cultural si modul cum au schimbat mersul istoriei. Serialul cuprinde interviuri cu artisti, directori din industria muzicala, lideri de opinie culturali si politici, lideri religiosi, autoritati in materie de moda, scriitori, profesori, directori de muzee, sociologi, psihologi ai culturii pop si chiar cu cativa dintre fanii pentru care aceste piese au devenit coloana sonora a intregii lor vieti. Un alt exemplu elocvent: Do They Know It’s Christmas – Band Aid. In vara anului 1985, multe dintre marile nume ale muzicii britanice s-au intalnit pentru a inregistra un cantec destinat strangerii de fonduri pentru Etiopia.

Organizatorul a fost Bob Geldof, vocalistul trupei britanice The Boomtown Rats. Piesa Do They Know It’s Christmas a dat nastere Live Aid, cel mai mare concert rock si eveniment televizat de pana atunci. Proiectul a devenit un model si o sursa de inspiratie pentru alte inregistrari si evenimente live in scopuri caritabile si a dat nastere unei ere a constiintei sociale superioare in cazul multor artisti si fani ai lor. Ca recompensa pentru eforturile sale, Bob Geldof a fost innobilat. I Want to Hold Your Hand – Beatles, Heartbreak Hotel – Elvis, Stayin’ Alive – Bee Gee, Smells Like Teen Spirit – Nirvana sau Respect al Arethei Franklin sunt alte titluri care vor fi analizate pe parcursul serialului Impact.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase