Home » Timp Liber » Tradiţia Nikon » Tradiţia Nikon – episodul IV

Tradiţia Nikon – episodul IV

Publicat: 24.12.2012
În episoadele precedente am prezentat modul în care SLR-ul Nikon F a facilitat deschiderea domeniului fotografiei către publicul larg. Dintr-o îndeletnicire rezervată profesioniştilor, fotografiatul a devenit, datorită modelului Nikon F, o activitate mult mai răspândită. Aparatul japonez era mult mai uşor de utilizat decât cele precedente, prezentând numeroase avantaje (printre care vizorul excelent, sistemul de măsurare a expunerii sau gama de obiective disponibile). Cu toate acestea, exista o piedică în calea adoptării fotografiei pe o scară şi mai mare: preţul destul de ridicat al aparatului Nikon F.

În momentul lansării SLR-ului Nikon F, numărul fotografilor amatori care îşi permiteau să achiziţioneze o cameră foto de top era limitat. Din acest motiv, Nikon a hotărât să lanseze pe piaţă Nikkorex şi Nikkormat, două aparate foto inspirate de tehnologiile inovatoare utilizate pentru Nikon F, dar mai accesibile.

Primul aparat foto compact produs de Nikon a fost Nikkorex 35, lansat pe piaţă în 1960. Modelul era dedicat începătorilor şi aducea noutatea unui sistem de vizare bazat pe o prismă Porro, faţă de pentaprismele folosite în mod obişnuit la aparatele SLR. De asemenea, Nikkorex 35 nu dispunea de montură, obiectivul fiind fixat pe aparat. Aceste diferenţe dintre Nikkorex 35 şi Nikon F contau mai puţin: important era preţul de 3 ori mai mic.

Nikkorex 35 era un aparat foto conceput pentru utilizarea de zi cu zi, iar reclamele prin care a fost promovat subliniau faptul că este o cameră compactă, uşor de transportat, ideală pentru imortalizarea scenelor cotidiene. Camera beneficia de un obiectiv Nikkor 50mm f/2.5, ideal pentru fotografii începători. De asemenea, pe lângă posibilitatea de încadrare, vizorul camerei Nikkorex 35 oferea informaţii despre expunere obţinute cu ajutorul unor senzori fotosensibili din seleniu ce măsurau intensitatea luminii.

Noul segment de piaţă s-a dovedit a fi unul foarte competitiv, astfel că Nikon a hotărât să lanseze Nikkorex 35 II doi ani mai târziu, în aprilie 1962. Mecanismul interior al aparatului a fost reproiectat pentru a-i creşte durabilitatea şi fiabilitatea, iar totodată preţul camerei a fost redus de la 22,300 la 19.800 de yeni. La exterior, cele două modele au rămas similare, singura diferenţă notabilă fiind înscrisul Nikkorex de pe caseta fotosensibilă de seleniu.

După încă un an a fost lansat un nou model, Nikkorex Zoom 35, dotat cu un obiectiv 43-86mm f/3.5, ce a inaugurat o nouă clasă de aparate foto compacte cu zoom. Aparatul oferea utilizatorilor posibilitatea de a fotografia atât wide angle, cât şi la distanţe telephoto, fără a fi nevoiţi să schimbe lentilele.

În 1964, atunci când toată suflarea urmărea Jocurile Olimpice de la Tokyo, Nikon a lansat primul său aparat cu expunere automată: Nikkorex Auto 35 (cunoscut şi sub numele Nikon Auto 35). Modelul avea să se dovedească unul avangardist, ce a devansat cu aproape 20 de ani aparatele Nikon SLR cu program de expunere automată.

Puteţi afla mai multe informaţii despre Nikon de pe site-ul comunităţii nikoniştilor, www.nikonisti.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase