Unde ne petrecem Craciunul? (II)

Publicat: 21.12.2007
V-ati intrebat cum reusea balaiul Nica din “Amintiri din copilarie” sa convinga soarele sa iasa dintre nori numai cu un zambet? Sunt unii dintre noi, care cu siguranta ar dori sa-i cunoasca secretul. Daca adorati sa stati intinsi la soare intr-un sezlong comod si sa va bucurati de sunetul apei in timp ce savurati un cocktail, atunci cu siguranta ca locul dumneavoastra este pe plaja. Si cum pana la vara mai sunt sase luni, iar Craciunul bate la usa, poate ca ar trebui sa va ganditi la o celebrare a Craciunului in stil propriu. Va sugeram o destinatie, care cu siguranta nu va va lasa…rece.

Continentul in miniatura
Plajele extinse pana la dune, peisaje vulcanice, munti abrupti, palmieri si pini, toate aceste forme de relief atat de diferite influentate de clima variata,  au adus insulei Gran Canaria renumele de “continentul in miniatura”. Insula are o forma circulara, iar cel mai inalt punct al insulei atinge 1 949 m, cu varful Pico de las Nieves. Pe aceiasi insula veti gasi si plaje intinse cu nisip stralucitor si fin: Maspalomas, Playa del Inglés, Las Canteras, Las Alcaravaneras.
Pe plaja Pozo Izquierdo are loc in fiecare an, in luna iulie, Circuitul International de Windsurf organizat de PWA (Professional Windsurfers Association).

Acesta insula este cea mai populata si tot aici veti putea admira cea de-a doua capitala a Insulelor Canare, Las Palmas.
Si totusi, ceea ce este cel mai surprinzator la acesta insula-continent, este diversitatea contrastanta a reliefului.
O explorare a insulei cu masina va va surprinde prin rapiditatea cu care se schimba peisajele, dupa numai cativa kilometri relieful si vegetatia se schimba dramatic. Acest paradox este foarte evident cu precadere in timpul sezonului rece, cand turistii se bucura de nisipul fin al plajei langa muntii ai caror varfuri sunt acoperite de zapada.
 
In Tejeda veti putea admira peisaje impresionante, pe care cunoscutul scriitor si filozof Miguel de Unamuno, avea sa le boteze tormenta petrificada (furtuna pietrificata). Vaile sale verzi cu gradini si migdali contrasteaza cu impunatoarele varfuri Roque Nubo si Bentayga, infatisand turistilor extraordinare panorame.
Daca sunteti in cautare de “frumuseti” locale, va recomandam:
Mogan cu plaje superbe care se intind pana la o vale unde se cultiva fructe tropicale si Arucas, un oras vechi, care ofera o vedere superba asupra coastei oceanice, avand cele mai mari plantatii de banane de pe insula. Langa oras se afla muntele Arucas, un con vulcanic dinspre care se impart magnificele peisaje ale Puerto de la Luz si muntii Isleta
.
Orasul Teror pare ca se afla intr-o vale, insa in realitate este construit pe o fasie de pamant, la o altitudine de 575 m, de aceea se spune despre el ca pluteste in aer. Orasul poarta amprenta stilului insulei, cu o frumoasa arhitectura coloniala plina de istorie, cu ar fi casa  Doña Teresa de Bolívar.
In orasul Guia puteti vizita pesteri surprinzatoare protejate de un strat de lava pietrificata, iar in Agaete, pe langa plantatiile de fructe exotice, va puteti bucura de proprietatile curative ale apelor feruginoase, folosite in tratamente la Balneario de los Berrazales.

Iar daca dupa ce v-ati refacut puterile, doriti sa incercati ceva cu adevarat exotic si extrem, va propunem cateva variante: zborul cu parapanta, surfing, windsurfing, pescuit sportiv "BigFish Open Sea", scuba diving si snorkeling.
Toate acestea fac din Insulele Canare nu numai o sinestezie a formelor de relief, ci si una a culturilor, iar peste toate domneste un sentiment de liniste si de pace, care vor face din acesta aventura o calatorie de neuitat.

Insulele Canare

Insulele Canare sunt formate din 7 insule mari: El Hierro, La Gomera, La Palma, Gran Canaria, Fuerteventura si Lanzarote. Reprezinta una dintre cele 17 comunitati autonome ale Spaniei si in acelasi timp, una dintre extremele Uniunii Europene.
Insulele, de origine vulcanica, apartin din punct de vedere administrativ Spaniei, iar din punct de vedere geografic Africii, aflandu-se la numai 95 kilometri departare de tarmul Nordic al continentului African.
Este bine de stiut ca odata aflati in Insulele Canare va aflati cu o ora in urma fata de ora oficiala a Spaniei.

Putina istorie

Asimilate Spaniei inca din secolul XV, cultura acestor insule este preponderent europeana, locuitorii actuali mostenind diverse legende referitoare la geneza acestor locuri sau la animalele fantastice care le populau.
Pliniu cel Batran, scriind despre calatoria regelui Juba II de Mauritania, mentioneaza pentru prima data insulele sub denumirea de Fortunatae Insulae (Insulele norocoase). Tot in acest document apare pentru prima data termenul canare (din latinul canis), inspirat, se pare, de catre cei doi caini mari capturati aici si trimisi in Mauritania (veche regiune din nord-estul Magrebului). Imaginea celor doi caini uriasi face astazi parte din stema Insulelor Canare.

Arta culinara

Insa sunt si alte marturii care contrazic acesta poveste de demult. Se pare ca la o debarcare ulterioara, europenii au gasit aici decat caini de talie mica. Oricare ar fi adevarul, cainii au fost intr-un numar suficient de mare pentru a boteza insulele si o specie de pasari (canarii) dupa numele lor latinesc.
Primii ocupanti ai insulei isi asigurau existenta prin practicarea agriculturii si cresterea animalelor. Astazi, principala sursa de venit a insulelor este turismul, urmata de agricultura tropicala.
Bucataria traditionala a insulelor este o adevarata incantare pentru papilele gustative ale exploratorilor culinari. Gastronomia canara este un melanj bine-dozat de influente. In acest context, arta culinara are la baza bucataria guanches, asezonata cu bucataria spaniola, un pic din bucataria sud-americana plus o aroma subtila de bucatarie africana.
Printre preferatele localnicilor se afla papas arrugadas (cartofi in coaja, fierti si sarati), mojo picon (sos tipic), Sancocho Canario si Gofio (avand o textura ca de faina, din care se pot prepara diverse preparate).

Relieful

Ceea ce cucereste inca de la inceput este diversitatea faunei si florei insulelor, la originea careia se afla varietatea climatica. Bogatia peisajelor, varietatea climatica si factorul geologic au transformat Insulele Canare in regiunea spaniola cu cel mai mare numar de parcuri naturale. Insulele El Hiero, La Palma, Lanzarote si o mare parte din Gran Canaria au fost declarate rezervatii U.N.E.S.CO.
Doua dintre cele mai mari insule sunt Tenerife si Gran Canaria. De altfel, intre cele doua insule puternic dezvoltate economic a existat o permanenta concurenta, fiecare disputandu-si dreptul de a stabili capitala Insulelor in propriul perimetru. In prezent, functioneaza o solutie de compromis: Insulele Canare au doua capitale: Santa Cruz de Tenerife in insula Tenerife si Las Palmas in insula Gran Canaria.

Va propunem un tur in forta in doua dintre cele mai frumoase insule ale Spaniei.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase