Home » Travelling » Lausanne – Capitala olimpicilor

Lausanne – Capitala olimpicilor

Publicat: 29.01.2008
Avantajul turistului care viziteaza Elvetia este ca nu trebuie sa se deplaseze prea mult pentru a gasi ceea ce cauta: cladiri impunatoare ale caror fatade isi poarta cu nostalgia istoria, lacuri din care se ridica munti, apusuri in culori fantastice, veritabile opere de arta efemere sau muzee care spun variate istorii interesante despre cei care au fost aici inaintea noastra si mai ales, despre ce au facut in trecerea lor.

Doar 60 de kilometri despart Geneva de Lausanne, al patrulea oras al Elvetiei. Traditia culturala a acestui oras l-a transformat astazi intr-un important centru cultural, sportiv si economic. Particularitatea acestui oras consta in faptul ca este de trei ori capitala: a cantonului Vaud, a districtului Lausanne si, depasind granitele sale, capitala olimpica.

Orasul se bucura de o asezare geografica privilegiata, fiind localizat in partea de nord a lacului Leman, inconjurat de munti si traversat de patru rauri: Le Flon, La Louve, La Vuachere si Le Riolet. Primele doua sunt astazi acoperite si isi dau intalnire doar sub pamant pentru a se varsa impreuna in lacul Leman. Orasul este construit pe trei coline, lucru pe care cei care viziteaza orasul la pas il vor sesiza imediat. Desi orasul primeste anual multi turisti, este foarte usor sa ii deosebesti de localnici: primii sunt cei care rasufla greu cand urca o colina, pe cand localnicii merg in pas vioi, fara a parea ca depun un efort deosebit.

Putina istorie

Lausanne gazduieste un muzeu unic, al doilea ca numar de vizitatori din Elvetia, ale carui expozitii sunt diferite de tot ce a-ti vizitat pana acum. Nu pentru ca exponatele de aici nu spun istorii, ci pentru ca sunt istorii ale performantelor mondiale.
Muzeul Olimpic a fost construit la initiativa lui Juan Antonio Samaranch (marchiz de Samaranch, nascut la Barcelona in 1920), fostul presedinte al Comitetului International Olimpic intre anii 1980 si 2001.
Situat pe inaltimea cheiului Ouchy, aflat pe malul lacului Leman, Muzeul Olimpic a fost inaugurat pe 23 iunie 1993, gazduind in prezent expozitii permanente si temporare pe teme sportive.

Urcand mica colina care duce catre muzeu, veti descoperi ca deja va aflati intr-un muzeu al sporturilor. Parcul care inconjoara muzeul reprezinta o expozitie permanenta in sine. Veti putea admira statui ale maestrilor sportivi, reprezentari ale diferitelor recorduri sau va puteti fotografia alaturi de simbolul olimpiadelor.

Incepand cu anul 1915, Lausanne gazduieste sediul Comitetului International Olimpic si principalele institutii legate de miscarea olimpica. Din anul 1994 a fost promovata capitala olimpica, devenind astfel capitala administrativa a sportului mondial.

Pasionatilor de cultura si impatimitilor de istorie le recomandam sa bifeze pe lista obiectivelor culturale si Muzeul de arheologie si istorie, Muzeul artelor frumoase, Muzeul de design si arte aplicate contemporane sau ineditul Muzeu al incaltamintei.

Celor care exploreaza orasul pe cont propriu nu le va fi deloc greu sa se descurce aici. Reteaua de transporturi in comun este foarte bine organizata si exista cate o harta a orasului in fiecare statie. Amplasarea unui automat de bilete in fiecare statie ii scuteste pe controlorii de aici de bine-cunoscutele scuze ale unor compatrioti de-ai nostri.

Cel mai cunoscut punct de reper, chiar si pentru localnici, este piata Saint-Francois. Majoritatea mijloacelor de transport in comun trec pe aici, in apropiere aflandu-se si principala zona comerciala a orasului, ocupata de magazine elegante, cafenele imbietoare, si bineinteles, nelipsitele ciocolaterii si magazine de ceasuri, pentru a nu uita nici un moment unde va aflati. Piata este foarte usor de recunoscut, chiar si pentru cei care viziteaza pentru prima data locul, intrucat in mijlocul ei se afla biserica cu acelasi nume, vestigiu unic al unei vechi manastiri franciscane, construita in jurul anului 1270.

Ceea ce face cu adevarat orasul Lausanne placut este ca odata aflat aici, nu trebuie sa mergi neaparat intr-un muzeu pentru a sta fata in fata cu istoria. Este suficient sa te plimbi pe strazile orasului pentru asta.

Nu foarte departe de piata Saint-Francois se afla cel mai cunoscut monument architectural al orasului, catedrala Notre-Dame de Lausanne, care domina orasul din varful colinei La Cite. Cladirea din piatra, construita in stil majoritar gotic, dateaza din secolul XIII, constructia ei durand din 1170 pana in anul 1235. Proiectarea ei a fost gandita ca un omagiu adus Fecioarei Maria, lucru care i-a conferit o trasatura inedita: absida este usor inclinata in raport cu axa naosului, in dorinta de a o reda gestual pe Fecioara Maria inclinand capul catre copilul ei. A fost inaugurata in rit catolic in octombrie 1275, in prezenta papei Grigore al X-lea.
In Evul Mediu, catedrala era un adevarat loc de pelerinaj pentru credinciosii catolici, primind anual 70 000 de pelerini (in comparatie cu cei 7 000 de locuitori ai orasului de atunci).

In 1536, odata cu adoptarea reformei protestante, edificiul este inchinat cultului calvinist. Multe dintre obiectele de arta si de cult ale catedralei au fost afectate de trecerea timpului, fiind pierdute, ratacite accidental sau intentionat sau pur si simplu, distruse. S-au pastrat insa pana in zilele noastre vestigii de policromie arhitecturala de interior, fabulosul portal pictat din secolul XIII, unul dintre cele mai frumoase din Europa si vitraliile de la Rose tot de secol XIII, aproape integral conservate.

Un alt vechi edificiu medieval pe care nu doriti sa il ratati este castelul Ouchy. Vestea buna este ca veti putea dormi in el, daca veti dori acest lucru.
Originile sale se leaga de episcopia din Lausanne care a dorit sa construiasca un turn pe malul laculului Leman in jurul anului 1170. O suta de ani mai tarziu, locul a fost reconstruit si fortificat pentru a deveni locuinta episcopilor. De-a lungul timpului, castelul a suferit mai multe modificari radicale, ultima fiind intre anii 1889 si 1893, reconstruita in stil neo-gotic.
In prezent, functionalitatea castelului a fost modificata, astfel incat fosta locuinta a episcopilor a devenit un frumos si primitor hotel.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase