Home » Travelling » India – locul in care se nastea infinitul (II)

India – locul in care se nastea infinitul (II)

Publicat: 07.04.2008
Odata ajuns in India, chiar si virtual, surprizele te pandesc la tot pasul, fie ca vizitezi principalele orase, fie ca alegi sa iei cina in oras ori sa privesti, pur si simplu, spectacolul vietii. „Daca exista un loc pe fata Pamantului unde toate visurile omenirii si-au gasit o casa inca din primele zile in care omul si-a inceput existenta, acela este India”, spunea filozoful Romain Rolland. De la Mahabharata la Bollywood si de la romanticul Taj Mahal la varfurile mandre ale Muntilor Himalaya, aceasta patrie a contrastelor si a exagerarilor te va surprinde prin diversitate, te va cuceri prin cultura si te va face mai atent la detalii.

Mumbai – Poarta spre India

Click aici pentru a citi prima parte a articolului

Metropola plina de viata, traditie si cultura, Mumbai, numit in trecut Bombay, e cel mai populat oras al tarii, avand, potrivit estimarilor, intre 13 si 16 milioane de locuitori. Emblema orasului este Poarta Indiei, locul in care incep itinerariile celor mai multi turisti. Acest arc de 26 m inaltime, amplasat pe tarm, a fost construit, din bazalt, la inceputul secolului trecut, pentru a comemora vizita Regelui George V si a Reginei Maria.

Foarte aproape de Poarta Indiei e ancorat primul portavion al flotei nationale, transformat in Muzeul plutitor INS Vikrant. Ambarcatiunea poarta moto-ul: „Ii distrug complet pe cei care intraznesc sa se lupte cu mine” si a fost mandria localnicilor in Razboiul indo-pakistanez din 1971. Exista si un magazin care vinde suveniruri cu imaginea navei, pentru cei care doresc sa le impartaseasca si altora senzatia pe care au trait-o pasind pe acest muzeu de istorie plutitor.

Faima metropolei nu provine insa numai de trecutul ei. Oras cosmopolit si stralucitor, Mumbai-ul adaposteste si Bollywood-ul, locul in care se fac, in fiecare an, in jur de 1.000 de filme, chiar mai multe decat la Hollywood, „cetatea filmului” american. Cinematografele din India se lauda ca vand, anual, peste 4 miliarde de bilete.

Orasul Udaipur sau „Venetia estului”

Daca vrei sa-ti petreci luna de miere in India, atunci ia in calcul si posibilitatea de a trece prin Udaipur, cel mai romantic oras al tarii, o continua sursa de inspiratie pentru artisti din lumea intreaga. Localitatea se afla la 800 km nord de Mumbai. Daca ajungi aici, sa te plimbi cu o barca pe Lacul Pichola poate fi o alegere inspirata, mai ales daca iti programezi croaziera la apus.

Si cum dragostea trece prin stomac sau… portofel, in Udaipur se afla unul dintre cele mai scumpe temple ridicate vreodata, Jagdish. Cladit in secolul XVI, lacasul de cult ar fi costat 1,5 milioane de rupii. Creaturile mitice sau dansurile celeste gravate pe pereti sunt realizate cu o mare atentie la detalii. Acesta este si unul dintre motivele pentru care lucrarile de arta de aici sunt printre cele mai impresionante din India.

Jaipur – poate cel mai optimist oras de pe Terra

Pana si cei interesati doar de jumatatea goala a paharului vor vedea viata in roz cat timp se vor afla in Jaipur, pentru ca foarte multe cladiri sunt tencuite in aceasta culoare, incusiv Hawa Mahal sau Palatul Vanturilor, punctul-cheie al metropolei. Remarcabila constructie, ridicata acum mai bine de doua secole, face parte din Palatul Orasului. Inaltat intr-o perioada in care traditia le obliga pe doamnele de vita nobila sa isi acopere fata, Hawa Mahal, prin arhitectura lui, le permitea acestora sa observe imprejurimile fara a fi, ele insele, observate.

Vis-a-vis de palat se gaseste o vasta colectie de instrumente pentru observarea cerului, care aminteste de astronomul Sawai Jai Singh, cel din ordinul caruia a fost construit orasul.

Cea mai vasta bucatarie din lume

Cristofor Columb a descoperit America incercand sa gaseasca un drum mai scurt spre „tara condimentelor”, India. Sa iei masa aici e ca si cum ai participa la un festival al gusturilor! Localnicii pun mare pret pe curry, cardamon, scortisoara, coriandru, sofran, menta si petale de trandafir, in timp ce cannabisul este legal in mai multe regiuni ale tarii, unde e folosit chiar si in prajituri, in ciocolata sau in iaurt.

In meniul de baza al localnicilor se regasesc orezul, atta (faina integrala de grau) si lintea. Exista insa si mancare indiana de tip fast-food, „chaat”, o paine asemanatoare unei lipii, care se umple cu cartofi, linte si chutney, un sos condimentat.

Cand sa mergi in India si cat te costa?

Cea mai placuta perioada pentru a vizita India este iarna, din noiembrie pana la jumatatea lunii februarie. In iunie spre exemplu, in centrul tarii, temperatura ajunge pana la 45 de grade Celsius.

Pretul unui sejur de 7 zile porneste de la 800 euro/persoana si ajunge pana la 2.000 chiar 3.000 euro/persoana. Majoritatea circuitelor turistice oferite de agentiile romanesti includ Taj Mahal-ul, Jaipur si plajele de la Goa. India e o tara destul de ieftina. Cu cateva sute de rupii pe zi (aproximativ 3 euro) poti sa te cazezi la un hotel de 3-4 stele si sa mananci la un restaurant decent.

FACTS

  • Scriitorul si filozoful roman Mircea Eliade a calatorit in India si a scris apoi romanul Maitreyi. Versiunea franceza a cartii, La Nuit Bengali, ajunge sa fie ecranizata in 1988. In rolurile principale sunt cunoscutii actori: Hugh Grant, John Hurt si Soumitra Chatterjee.
  • Romanticul Udaipur apare si intr-unul din filmele cu James Bond, „Octopussy”, care a avut premiera in 1983.
  • Miresele se imbraca in rosu, in India. Nuntile sunt, de multe ori, aranjate. Desi zestrea a fost scoasa in afara legii, majoritatea familiilor tinerelor fete se simt in continuare obligate sa ofere cadouri de mare valoare. Miresele isi decoreaza fruntea cu o bindi (punct rosu), iar pe carare trag o linie rosie, simbol al casatoriei, al binecuvantarii si al protectiei.
  • Pe unele semne de circulatie scrie, in engleza, „Speed thrills, but kills”, o rima care se traduce prin „Viteza incanta, dar ucide”.
  • Zonele urbane sunt pline de praf, gunoaie si insecte, iar drumurile seamana, de multe ori, cu toaletele publice.
  • Autobuzele intarzie frecvent chiar si mai bine de o ora, in timp ce trenurile pornesc din gari si cu cinci ore mai tarziu decat ar trebui.
  • Locuitorii acestei tari au miscari de cap specifice pentru „da”, „bine” si „nu”, diferite de ale noastre.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase