Home » Travelling » Castilla Pe urmele lui Don Quijote

Castilla Pe urmele lui Don Quijote

Publicat: 11.04.2007
Acum, cand se implinesc 400 de ani de la tiparirea primei editii a uneia dintre cele mai mari carti ale umanitatii, El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha, ne-am propus sa-l insotim pe cavalerul tuturor nazaririlor pe drumurile sale din Castilia, calauziti de textul lui Daniel Nicolescu.

Capitala spaniola a insemnat, cu siguranta, foarte mult pentru destinul lui Cervantes, chiar daca nu este mentionata nici macar o data in cartea sa de capatai. In schimb, orasul este singurul din lume care si-a botezat cateva strazi cu numele personajelor sale: Calle Don Quijotte, Sancho Panza sau Dulcineea. Si, desi casa si mormantul lui Cervantes au disparut, de parca pietrele au vrut sa-i faca uitat numele, opera si personajele sale au fost si sunt pe toate buzele.

Invincibila Armada a fictiunii
Romanul descrie, in cele 1.200 de pagini ale sale, aventurile cand grave, cand hilare ale unui batran gentilom din La Mancha (partea sudica a Castiliei), care viseaza sa resuscite ordinul defunct al cavalerilor ratacitori. Inspirat de lectura romanelor cavaleresti, Don Quijote (pe adevaratul sau nume Alonzo Quijano) ajunge, precum, mai tarziu, Emma Bovary, sa traiasca intr-o realitate secunda, livresca, si o apuca pe drumurile aride din La Mancha („astrul Spaniei“), ca sa o intalneasca pe aleasa inimii sale, frumoasa Dulcineea din Toboso.

Insotit de rotunjorul Sancho si calare pe Rocinante, hidalgo-ul cu aer ascetic de calugar si cu determinarea unui brav comandant de osti a pornit, probabil, din catunul Villanueva de los Infantes. Ratacind intre Valdepenas si Albacete, plecand si intorcandu-se pe propriile sale urme, intr-un slalom de culoarea opiului, bocind pe un gorgan din Sierra Morena, stand spanzurat de-o funie in grota din Montesinos ori flanand pe strazile din Tirteafuera sau Miguelturra, Don Quijote merge pe un drum pe care Cervantes l-a invatat pe dinafara, in multele sale calatorii de la Madrid la Sevilla.

Intors, la capatul volumului doi al romanului, la ratiune, redevenit, adica, blandul Alonzo Quijano, Don Quijote moare si-si vede prinse in epitaf aceste vorbe care ii inchid perfect biografia: „Om cu suflet drept si bun/ Lumii fost-a sperietoare/ Si ramase-n veci atare/ Cum zicalele o spun:/ Mort cuminte, viu nebun.“

Daca veti calatori vreodata pe aici, veti avea surpriza sa constatati ca toate asezarile din zona cauta sa demonstreze, cu probe, ca fiecare dintre ele este adevaratul oras de origine al lui Don Qujote. Asta in conditiile in care orasul natal al autorului nu face obiectul nici unei revendicari.

Foto: Hepta, Red Dot

FACTS


Info util

» De la Toledo la San Clemente, ruta pe care veti avea prilejul sa va razboiti cu morile de vant si unde veti intalni El Toboso, locul de bastina al Dulcineei.

» De la San Clemente la Villarnueva de los Infantes, prin Las Lagunas de Ruidera, regiune mlastinoasa care constituie locul de popas al multor specii de pasari migratoare, in drumul lor dinspre Europa spre Africa.

» De la Villanueva de los Infantes a Almagro y Calatrava la Nueva, drum ce duce la hotarele regiunii La Mancha, unde cavalerul Don Quijote s-a retras o vreme ca sa mediteze la viitoarele aventuri.

» De la Valle de Alcudia la Campo de Calatrava, o zona incarcata de fortarete medievale, dar si de elemente naturale seducatoare: plantatii de maslini, vulcani si ape termale.

» Apoi, de la Albacete la Alcaráz y Bienservida, de La Roda la Campos de Montiel, de la Campo de Criptana la Tomelloso, de la Almagro la Toledo, prin Ciudad Real si Consuegra – peste tot va veti putea simti „amenintati“ de un nou atac al Cavalerului Tristei Figuri.

» Pentru alte variante de traseu, dar si pentru informatii suplimentare privind comorile arhitecturale, artistice sau naturale ale regiunii, consultati www.rutadedonquijote.com.