Home » Travelling » Sfidand gravitatia Street Luge

Sfidand gravitatia Street Luge

Publicat: 15.05.2007
De ce sa te dai pe o strada in panta cu bicicleta, cu skateboard-ul sau cu rolele, cand exista un sport extrem care infrunta gravitatia si care se arata apt sa pompeze si mai multa adrenalina, producand senzatii comparabile cu cele oferite de concursurile profesioniste de sanie sau de bob?

Un hobby, initial, al pustilor din sudul Californiei (San Francisco a ramas si acum capitala lui mondiala, gratie pantelor sale abrupte), Street Luge a aparut la inceputul anilor ‘70, cand cuiva i-a venit ideea de a se culca pe skateboard cu spatele. Astfel, s-a ajuns curand la viteze de ordinul a 100 km/h, iar in 1975, popularitatea acestei discipline sporind rapid, US Skateboard Association a organizat, la Signal Hill, prima competitie oficiala.

Deja nu se mai foloseau placi de skate, ci sasiuri aerodinamice din plastic sau din fibra de sticla – mate­riale care anticipau kevlarul de azi. Totusi, din cauza numeroaselor accidente grave, Street Luge a fost exclus in mod repetat – pe teritoriul Statelor Unite – atat din X Games, cat si din Gravity Games. In Europa, primele competitii au fost organizate in Austria, de catre niste monitori de schi care nu prea aveau ce face pe timpul verii.

Cum faima acestei dis­trac­tii periculoase a sporit, au aparut practicanti entuziasti si in tari precum Elvetia, Germania, Suedia. Febra a-gravitationala s-a extins apoi spre alte continente – Africa si Australia. Competitiile s-au diversificat si ele, astazi concurandu-se mai rar in bloc si mult mai frecvent in sistem eliminatoriu, in grupe de cate 2-6 amatori de senzatii tari. Coborarile se desfasoara pe strazile oraselor ori pe soselele de munte, distantele de parcurs variind intre 1 si 5 kilometri de veritabila cadere libera.

Complexitatea traseelor depinde de numarul de curbe, insa – din cauza riscurilor mari presupuse – numai cine are licenta de profesionist poate participa.

Foto: Red Bull Photofiles

 

FACTS


Info util

International Gravity Sports Association 638 N. Crestview Drive, Glendora, California, USA 91741 Tel.: = 951.532.63.78 www.gravity-sports.com Director pentru Europa: Gerhard Lanz [email protected] » PRETURI Luge board: 595-2.000 USD Casca din kevlar: 259 USD Costum din piele: 450 USD Costum de kevlar: 395 USD Manusi de piele: 99 USD Ghete: 295 USD

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase