Prima pagină Travelling

Auroville, orasul renasterii

Beverly Shaver/TCS | 10.11.2009 | ● Vizualizări: 3503
Auroville, orasul renasterii     Auroville, India, urbanism, utopie, new age, filosofie, orient, arhitectura + zoom
Galerie foto (8)

Cei 1.500 de locuitori ai orasului indian Auroville traiesc in casute bizare pe care le-au construit singuri, gatesc cu ajutorul energiei solare si incearca sa dea un nou inteles conceptului de comunitate. Asezarea lor este un laborator, iar ei sunt pionierii evolutiei umane. In Auroville nu exista un sistem de legi, politie sau primar, viata este in intregime ecologica, iar televiziunea si discotecile lipsesc cu desavarsire.

Auroville este locul din care, cred multi, vaporni regenerarea umanitatii. "Simt", scria un filosof New-Age, "caacest lucru va porni de jos, dintr-un loc mic, unde oamenii suntcapabili inca de coeziunea care sa-i faca sa aiba incredere unii inaltii." Inteleptul si charismaticul Sri Aurobindo a fostintemeietorul unui curent filosofic ce imbina sinuos hinduis­mul,neoplatonismul si invata­tu­rile yoga. Discipolul si succesorul luiAurobindo, numit Mama, a lansat vizionarul experiment alorasului-nepe­re­che. El este cel care a avut revelatia faptului ca"lumea are nevoie de un loc unde oamenii sa poata trai departe derivalitatile nationale, de con­ventiile sociale, de moralapervertita si de religiile vrajmase."Ideea era aceea a unui oras-model, a unei comunitati internationale"unde instinctele agresive, specific umane, sa fie canali­zateexclusiv pe fagasul eliminarii cauze­lor nefericirii, al depasiriislabiciunii si ignorantei; un loc in care nevoile spiri­tua­­le sase situeze inaintea celor de satis­facere a pasiunilor." Astfel aluat fiinta Auroville - Ora­sul Rasaritului, al carui nume derivadin cuvantul francez aurore (aurora, zori de zi). La ceremoniainaugurala, din februarie 1968, au fost prezenti presedin­teleIndiei si reprezentanti din 121 de state, care, intr-un gestsimbolic al aspiratiei spre o lume unita, au turnat pamant dintarile de provenienta intr-o urna amplasata acum chiar in centrulorasului.In Auroville, spre deosebire de orica­re alt loc din India, nu suntcersetori. Orasul are un aer demn si o gratie neostentativa, iaraccesul si purtarea sunt controlate strict - lucru ce reieseevident si din inscriptiile ce interzic fumatul, consumul dealcool, sexul si politica. Aerul este saturat de mirosul de tamaiearsa si de aroma florilor. In cen­tru se afla un sanctuar dinmarmura alba, inconjurat de un sofis­ticat aran­jament floral; estelocul in care se odihnesc, spre a fi venerate, rama­sitele lui SriAurobindo si ale Mamei.

In atelierele in aer liber, mestesu­ga­rii orasului, invesmantatiin sari-uri pastelate, tes, brodeaza sau modeleaza figurine deceara. Bharat Nivas, complexul de receptie al orasului, cegazduieste un centru de informare, birourile administrative, olibrarie, un restaurant, un auditoriu si un magazin de suveniruri,este o magnifica opera arhitecturala realizata din structuri desticla si beton. Acesta este pavilionul indian, primul dintr-unproiect de pavilioane nationale care vor deveni centre culturaleunde-si vor desavarsi educatia copiii tarilor ce le vor ficonstruit.In 1990 a fost rezervata o zona pentru construirea unui paviliondedicat culturii tibetane si se pare ca, la ora actuala, Franta iafoarte serios in calcul optiunea construirii unui pavilion propriu.Populatia curenta din Auroville este de aproximativ 1.500 derezidenti permanenti, reprezentanti a peste 31 de nationalitati,majoritatea indieni (31%) si francezi (20%). Planul original alorasului a urmat conturul unei spirale, alternand zonerezidentiale, culturale si industriale, intinse pe o suprafata de12 km patrati si pregatite sa gazduiasca 50.000 de oameni.Auroville este si o marturie a eforturilor uimitoare depuse pentrutransformarea pamanturilor salbatice in campii cu iarba unduitoaresi livezi roditoare. S-au construit baraje, rezer­voa­re de apa,terase si sisteme de irigatie. In cadrul celei mai mari ferme dinzona, Aurogreen, sunt culturi - eco­lo­gice, fireste - de fasole,papaya, rosii, guava, lamai, nuci de cocos si alune. Diversitatealocuintelor e uimitoare: de la colibe din frunze de palmier sau dinbambus, la cabane din lemn si la constructii futuriste din betonturnat.Dintr-un total de 230 de case, peste 70 sunt dotate cu panourifotovoltaice. Prin traditie, locuitorii din Auroville isi do­nea­zasurplusurile de venit in contul unui fond de intrajutorare acomunitatii. In 1988, guvernul Indiei a creat Fundatia Auroville,iar astazi un comitet de sapte membri gestioneaza problemeleadministrative ale orasului, care a beneficiat, de-a lungul anilor,si de donatii UNESCO. In Auroville domneste peste tot autoritateatacuta a sentimentelor si a sensibilitatii. Oamenii intra inlegatura cu ei insisi pentru a se corecta, transfor­ma siperfectiona, misiunea lor fiind aceea de a aduce omenirea intr-unnou stadiu al evolutiei. Poate parea o utopie, dar Auroville existadeja de 41 de ani.


CITESTE SI: