Home » Travelling » Uyuni sarea pamantului

Uyuni sarea pamantului

Publicat: 22.08.2007
Celor care au ratat intalnirea cu hotelul de gheata din Laponia le oferim acum alternativa: un hotel de sare in mijlocul unei mari de sare, pe platourile inalte ale Boliviei.

O mare de sare la 3.800 de metri altitudine? In sezonul ploios, da; in cel secetos, care dureaza din aprilie pana in octombrie, locul devine un pustiu de sare, provenit dintr-un lac preistoric si intins pe o suprafata de 100 km2 (intreaga zona Salar de Uyuni acoperind 12.000 km2), pe platourile andine, aproape de granita cu Chile. „Nu lingeti peretii, va rugam!” Hotelul, redenumit in 1998 Salt Palace and Spa, este construit in intregime din caramizi de sare (30×25 cm), ca si dotarile din interior (paturi, scaune, mese etc.), motiv pentru care pofticiosii sunt somati inca de la receptie: „Nu lingeti peretii!”

Din camera, privelistea e, parca, una de film SF: vulcani pitici, gheizere, cactusi uriasi, ba chiar pasari flamingo! La apus, cerul de un rosu violent contrasteaza senzational cu albul cristalelor de sare. Hotelul, proiectat de catre Juan Quesada, este alcatuit din 12 incaperi (cu cate doua paturi fiecare), dispuse in jurul unei curti de sare. Cei care apeleaza la serviciul All Inclusive au la dispozitie si o sala de mese, unde se pot delecta cu friptura delicioasa de lama (un mamifer din lana caruia se tes paturile pe care le vor gasi pe paturile de sare). Mai exista cateva toalete comune (dar fara dusuri, din motive lesne de inteles).

Confortul nu e excesiv (electricitatea si apa curenta nu sunt disponibile in camere), insa aventura se justifica pe deplin. Cu conditia, evident, sa respectati avertismentul de la intrare… Amfibii 4×4 pe lacul de sare Sa admiri sarea in toate formele sale de cristalizare ar putea parea plicticos din cale-afara, dar in realitate lucrurile stau cu totul altfel. Ineditul locatiei este dublat de posibilitati de distractie care exploateaza resursele locale.

In sezonul ploios, corespunzator iernii de la noi, hotelul este singurul din lume la care, inconjurat de ape fiind, se poate ajunge totusi cu masina. E drept, nu cu orice masina: e recomandabil sa folosesti un vehicul 4×4 (SUV), care poate parcurge drumul prin apa nu mai adanca de 45-50 de centimetri.

Desigur, daca nu vreti sa contraziceti evidentele, puteti folosi si barcile locale cu fundul plat sau chiar un ski-jet, pentru amatorii de sport extrem. Traseul-standard presupune, insa, trei zile cu jeep-ul prin desert, de la Uyuni pana la hotel. Pasionatii de etnografie mai au la dispozitie un domeniu de interes. In satul Colchani, situat pe tarmul lacului, s-a pastrat inca vie traditia exploatarii manuale a sarii, localnicii sapand efectiv in depozitul mineral de suprafata, estimat la mai multe milioane de tone.

Din aceasta salina la indemana tuturor, se extrag anual peste 20.000 de tone de sare, cea mai mare parte fiind destinata consumului alimentar, dupa ce i se adauga un anumit procent de iod. La Uyuni, mai exista o atractie pentru turisti: muzeul locomotivelor vechi, loc ce aminteste de zilele in care Butch Cassidy si Sundance Kid jefuiau banci si trenuri, inainte de a fi impuscati, nu departe de aceste locuri, in 1908. In fine, bird watching-ul, tot mai popular in lume in ultima vreme, este posibil si la Salar de Uyuni, in Laguna Colorada existand o impre­sio­nanta colonie de flamingo (circa 30.000 de exemplare), cea mai insemnata din toata America de Sud.

Foto: Guliver


FACTS

 


Adrese utile
www.journeylatinamerica.co.uk www.canoe.ca www.alaya-bolivia.com www.kontiki.org www.adventure-life.com www.bolivianexpeditions.com

Itinerarii
Uyuni Salt Flats: 3 zile, cu 2 nopti cazare la Salt Palace si o excursie pe Isla Pescado, faimoasa pentru cactusii sai uriasi. Pret: 472$ Classic Tonito Tour: 4 zile. Se pleaca de la Uyuni si se viziteaza minele de suprafata de la Colchani, insula Incahuasi, Laguna Colorada, Laguna Verde si Valle de las Rocas. Pret: 480$ La Paz-Sucre Tour: 5 zile in desertul de sare, cu vizitarea muzeului in care se pastreaza trenul jefuit de Butch Cassidy si Sundance Kid.

Pret: 490$ Deserts & Volcanoes Route: Program de 11 zile, cu plecarea din capitala La Paz, primele 5 zile fiind alocate pentru Salar de Uyuni. Pret: 700$ Bolivia Backroads: 11 zile, cu zilele 7-9 in Salar de Uyuni. Intregul pachet: 1.485$ 4 X 4 Tour, Argentina-Chile-Bolivia: 1.620 km in 6 zile, zilele 4 si 5 fiind consacrate vizitarii Lagunei Colorada, desertului si hotelului de sare (o noapte de cazare). Intregul pachet: 690-1.100$, in functie de marimea grupului.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase