Home » Travelling » Patagonia taramul de gheata, taramul de foc

Patagonia taramul de gheata, taramul de foc

Publicat: 31.08.2007
Din Anzi si pana in pampa, pe teritoriile statelor Chile si Argentina, se intinde Patagonia, o regiune geografica si istorica de o imensa varietate, care, in ciuda trecutului sau fascinant si a culturii distincte, a ramas inca relativ neexplorata.

Rasarituri si apusuri cum numai in indepartatele tari ale Sudului pot fi admirate imbraca intr-o lumina incredibila peisaje a caror frumusete nu poate fi descrisa in cuvinte. Contrastul dintre maretia alba si rece a ghetarilor alpini si reflexele rosii ale stancilor pe care se prelinge soarele fac din Patagonia unul dintre tinuturile cu cele mai frumoase privelisti din lume, de o grandoare naturala aparte.

Parcul national Torres del Paine din sudul statului Chile, infiintat in 1959 pe o suprafata de 240 de mii de hectare, este una dintre nestematele sudului Americii. Masivul Paine se inalta asemenea unei fortarete de nepatruns, incoronata de turnuri ascutite ce se ridica semet spre cer. La nord de Torres del Paine se afla parcul national Los Glacieres, unde atractia principala o constituie faimoasele varfuri Fitzroy si Cerro Torre, o adevarata provocare pentru cei mai iscusiti alpinisti. Dar minunatul peisaj montan nu este singura priveliste extraordinara din Patagonia.

Intinsa pe mai bine de 1,25 milioane de kilometri patrati, regiunea este putin populata si, in ciuda frumusetii sale speciale, inca putin explorata, vizitata si cunoscuta. Intre cele doua parcuri se afla cea mai mare calota glaciara din afara regiunilor polare, iar la 200 de kilometri est se intinde nesfarsita pampa. Denumirea de „Paine” provine din dialectul Tehuelche, ai carui vorbitori locuiesc din vremuri imemoriale regiunea, si inseamna „roz“. Intr-adevar, varfurile ascutite de granit carora alpinistii le-au dat nume precum „Fortareata“, „Sabia“, „Lama“ reflecta lumina asfintitului in nuante de roz si portocaliu.

Fauna parcului este si ea una extrem de speciala. Cirezi de guanaco, verisoare gratioase ale lamelor, pasc de-a lungul lagunelor umbrite de trestii, iar pasari rhea, asemanatoare strutului, lasa in urma lor nori de praf. Sconcsii se ascund in tufisuri, bufnitele sunt mereu atente la intrusi, iar gastele salbatice si lebedele inoata in apele putin adanci ale lacurilor, in timp ce pasarile flamingo cauta in noroi cu ciocurile lor curbate. Arborele beech este singurul care ofera adapost de vantul ce bate fara oprire. Fiecare dintre cele cinci varietati ale acestui arbore care cresc in Patagonia este inrudita cu specii din Tasmania si Noua Zeelanda, zone odata unite intre ele prin Antarctica si care formau in trecut supercontinentul Gondwana.

In 1520, navigatorul portughez Magellan a ajuns in sudul Americii de Sud, la stramtoarea care acum ii poarta numele. Descoperirea acestei cai de 500 de kilometri dintre oceanele Atlantic si Pacific a constituit un punct crucial al calatoriei sale. Magellan a intalnit vanatori bastinasi despre care spunea ca „sunt atat de inalti, incat cel mai inalt dintre noi le ajungea doar pana la talie“. Marinarii le-au spus „patagoni“, adica „picioare mari“. Dupa expeditia lui Magellan, Patagonia a devenit dominion spaniol, iar in 1881 a fost impartita intre Chile si Argentina.
Patagonia in sine nu este o entitate politico-istorica statala, ci este denumirea intregului continent al Americii de Sud situat la sud de paralela 40. Orasul Punta Arenas se afla aproape de locul unde Magellan i-a intalnit pentru prima oara pe patagoni. Fondat in 1843, a fost un port infloritor pana la deschiderea canalului Panama, iar recent a devenit un oras petrolifer. Tierra del Fuego poate fi vazuta clar din stramtoarea Magellan. Insula poarta inca numele de Pamantul de Foc, chiar daca focurile bastinasilor s-au stins de mult si pentru totdeauna.

Cu cat se avanseaza mai mult spre sud, in Chile, cu atat mai prietenosi si ospitalieri sunt localnicii. Acest lucru este evident mai ales de Craciun, cand se organizeaza un fastuos festival al verii – sunt zilele cele mai insorite si mai calduroase ale anului. Varietatea si frumusetile Americii de Sud sunt nesfarsite, iar posibilitatile pe care aceasta le ofera sunt nelimitate. Atentie, insa: daca va decideti sa vizitati Patagonia, fiti siguri ca va veti intoarce acolo – este un tinut atata de frumos, incat provoaca dependenta.

Traducere si adaptare: Miruna Vasilescu

FACTS


Informatii utile

Calatorii cu vaporul, drumetii, pescuit, vanatoare, ascensiuni montane, schi – toate in peisajul magnific al Patagoniei. Daca va intereseaza, vizitati www.patagonia-travel.com

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase