Prima pagină Travelling

Crimeea, perla Coroanei

Redactia Descopera.ro | 08.09.2006 | ● Vizualizări: 367
Crimeea, perla Coroanei     Crimeea, perla Coroanei + zoom
Galerie foto (9)

Ecaterina cea Mare a supranumit mica peninsula muntoasa din nordul Marii Negre "perla cea mai de seama a Coroanei Imperiale Ruse". Ramane sa descoperim impreuna cu Florin Iorganda si Tientan Ling de ce...

Situata la nici 800 de kilometri de granita estica a Romaniei, Crimeea se cere descoperita cu masina: libertatea de miscare este mai mult decat necesara intr-un tinut in care formele de relief se succed cu repeziciune.

Fie ca te afli in cautarea unui loc de vacanta (de lux sau rustica) la malul marii, fie ca vrei sa frunzaresti pagini de mare istorie, Crimeea le are pe toate. Si chiar mai mult.

Nici nu este de mirare ca de-a lungul timpului peninsula a fascinat o sumedenie de popoare, devenind, inca din timpuri stravechi, o raspantie de culturi. Populatii indigene antice, precum cea a taurilor sau a scitilor, s-au amestecat cu colonistii greci, romani si armeni, iar cuceririle turco-tatare si slave au adaugat locului un plus de dramatism si de exotism. Specialistii estimeaza ca in Crimeea exista peste 12.000 de vestigii istorice, culturale si arhitectonice- ruine antice grecesti, situri medievale genoveze, armene, bizantine, tatare, palate rusesti ale epocii moderne, toate intr-un cadru natural de invidiat.

Litoralul rivalizeaza in frumusete cu vestita Coasta de Azur si cu Riviera spaniola. In vestul peninsulei, se intind plaje largi, cu nisipul incredibil de fin, in timp ce, la sud si la est, faleze inalte sustin uimitoare bijuterii arhitectonice. Cu cat inaintezi spre centrul peninsulei, cu atat relieful devine mai inalt, mai stancos si mai arid; cascadele si canioanele din munti ofera cadrul ideal pentru petrecerea unor vacante active si pentru practicarea de sporturi extreme.

In timp ce nordul este o mare campie producatoare de cereale (in secolul VII i.Hr. colonistii greci au transformat peninsula in granarul Eladei), regiunea de contact dintre munti si mare gazduieste culturi de vita-de-vie terasate, din recoltele carora se obtin celebrele vinuri de Massandra si Inkerman.

Un loc de popas
Orice drum inspre Crimeea incepe si se termina la Odesa, al doilea oras ca importanta din Ucraina si un binemeritat popas pentru orice calator. De aici, drumul acompaniaza coasta, traverseaza Niprul si ajunge, dupa cateva ore de mers cu masina, la granita cu "Republica Autonoma Crimeea", dupa cum avertizeaza panourile imense de langa postul de militie instalat acolo. Denumirea a aparut si a disparut de pe harta Ucrainei si a Uniunii Sovietice de mai multe ori in ultima suta de ani.

Repere de neocolit
A descrie cate sunt de vazut in Crimeea depaseste cu mult spatiul acordat acestei rubrici. Nu trebuie insa ratate cu nici un pret Bakhchisaray si Stary Krym pentru arhitectura si gastronomia tatare, Marea Yalta (ce include, pe langa orasul in sine, palatele si domeniile invecinate de la Livadia, Alupka si Cuibul Randunicii), Sevastopolul pentru importanta pe care a dobandit-o in Razboiul Crimeii, cetatile genoveze de la Sudak si Balaklava pentru exotismul lor.

De-a lungul timpului, indiferent care i-au fost stapanitorii, fasia litorala a atras ca un magnet, avand drept rezultat construirea de orase-porturi si de cai comerciale. Incepand cu regatul bosforian de la Kersh- in estul peninsulei si terminand cu Evpatoria greceasca, stapanita cu randul de musulmani si ortodocsi, asezarile fondate aici au jucat un rol strategic din punct de vedere militar si comercial.

Prezentul imperfect
Crimeea moderna traverseaza o perioada la fel de tulbure ca tot Estul postcomunist. Regiunea apartine administrativ de Ucraina, dar, cum peste 60 la suta dintre locuitori sunt de nationalitate rusa, stabilitatea politica este foarte fragila. Acestei situatii i se adauga problema delicata a reintoarcerii tatarilor si a altor grupuri deportate dupa
cel de-al doilea Razboi Mondial. Cum vor reusi oficialii ucraineni sa mentina echilibrul intre tendintele separatiste tot mai radicale si dorinta Kievului de control asupra zonei Marii Negre ramâne de vazut in continuare, dat fiind faptul ca in aceasta primavara au avut loc noi alegeri parlamentare.

Slavi
La inceputul secolului IX, slavii kieveni fondeaza in nordul peninsulei mai multe asezari si ajung, inevitabil, in conflict deschis cu orasele bizantine. In urma asedierii Chersones-ului, din 988, principele Vladimir si armata sa sunt crestinati si raspandesc credinta ortodoxa in tot statul kievean.

Cu timpul, slavii orientali intemeiaza tot mai multe asezari, mai ales in centrul peninsulei. Expansiunea lor este oprita vreme de patru sute de ani, pana in secolul al XVIII-lea, de tataro-mongoli, care islamizeaza peninsula.O data cu alipirea Crimeii la Rusia tarista, incepe o noua perioada de colonizare slava; in acest interval, sunt fondate orasele Simferopol si Sevastopol, se construiesc porturi si drumuri necesare conectarii peninsulei la imperiu, sunt produse vinuri dupa metode moderne si a fost stimulata dezvoltarea urbanistica.

Evenimentul cel mai important pe care l-a trait peninsula in epoca moderna a fost fara indoiala Razboiul Crimeii, desfasurat intre anii 1853-1856. Astazi, slavii reprezinta peste 85% din populatie.

Tatari
Sub comanda urmasilor lui Gingis-Han, cucerind si colonizand noi si noi teritorii, tatarii s-au asezat in cele din urma intre Urali, Marea Neagra si Volga, fondând cel mai mare stat al unui popor migrator: Hanatul Hoardei de Aur. Mai tarziu, statul tatar s-a scindat in 7 provincii, care au ajuns, rand pe rand, sub stapanire rusa.

Ultimul dintre ele "Hanatul Crimeii" s-a constituit intr-un stat puternic si unitar, care intretinea legaturi comerciale si politice atat cu Poarta Otomana, cat si cu puterile apusene, mai ales prin intermediul genovezilor si al venetienilor. Tatarii crimeeni sunt musulmani suniti. Varietatea de surse care a creat cultura tatara a generat o diversitate plina de exotism in ceea ce priveste arhitectura, artele si folclorul.

De la asezarile rupestre din Chufut-Kale, la luxul oriental din palatul de la Bakhchisaray, de la austeritatea primei moschei, construite la Stary-Krim, la abundenta ornamentala a celei de la Evpatoria, peste tot in Crimeea sunt de gasit dovezi ale prezentei tatarilor aici vreme de peste 400 de ani.

Istoria moderna a tatarilor crimeeni este una tragica: in mai 1944, din ordinul lui Stalin, acestia au fost deportati in masa in Siberia si in deserturile Asiei Centrale. Motivul invocat a fost colaborarea lor cu armata germana de ocupatie. Deportarea din 1944 a fost o continuare si o incununare a planului "Crimeea fara tatari", visat de Petru cel Mare, initiat de Ecaterina a II-a si continuat de toti conducatorii imperiului rus, fie el tarist sau bolsevic.

Dupa 1990, tatarilor le-a fost permisa intoarcerea si, pana la data redactarii prezentului articol, peste 300.000 dintre ei, deportati cu precadere in Uzbekistan, au revenit in Yesil Yurt- Patria Verde.Genovezi
Expansiunea genoveza in nordul Marii Negre dateaza din secolul al XIII-lea si este strans legata de rutele maritime comerciale si de cresterea importantei Drumului Matasii. Mai multe generatii de genovezi au crescut in Crimeea si nu au reusit sa-si mai vada niciodata locurile de bastina: dupa caderea Constantinopolului si taierea caii de intoarcere spre Marea Mediterana, acestia au fost siliti fie sa se apere de invazia musulmana, in cetatile de la Feodosia si Sudak, fie sa se retraga in munti.

De la ei, localnicii au invatat cultivarea vitei-de-vie si producerea vinului. De-a lungul secolelor urmatoare, genovezii supravietuitori au fost asimilati de catre populatia turco-tatara majoritara.

Greci
In urma cu 2.500 de ani, la fel ca in Dobrogea, grecii au fondat asezari si la nord de Marea Neagra. Profitand de experienta colonistilor eleni, localnicii (descendenti ai civilizatiilor scitica si taurica) s-au familiarizat cu comertul, cu mestesugurile si cu artele.

Cele mai importante orase intemeiate de  greci au fost Panticapaeum (actuala localitate Kersh, situata in partea de est a Crimeii), Kerkinitida (Evpatoria) si Chersones (Sevastopol). Aceste orase reuneau case, temple, teatre si gimnazii- primele forme de invatamant atestate documentar in peninsula. Cel mai bine conservat sit arheologic "cel de la Chersones" impresioneaza prin complexitatea urbanistica pe care o dezvaluie, de la agora si temple, la ziduri de aparare si la amfiteatrul restaurat, care astazi gazduieste manifestari culturale pentru turisti.

Aflate la marginea orasului Sevastopol, pe o plaja stancoasa, ruinele cetatii grecesti capata un farmec aparte in lumina apusului si reprezinta unul dintre obiectivele pe care nu trebuie sa le rateze nici un vizitator al Crimeii.
Tag-uri: Crimeea | perla Coroanei