Home » Cultură » Cartea Recordurilor 2013 – superlativele lumii în care trăim

Cartea Recordurilor 2013 – superlativele lumii în care trăim

Publicat: 11.06.2013
Istoria umanităţii este o istorie a recordurilor, iar legendele din întreaga lume atestă că oamenii au încercat dintotdeauna să realizeze lucruri fără precedent. Astăzi, cele mai importante performanţe ale oamenilor sunt reunite anual în Cartea Recordurilor Guinness, una dintre cele mai citite cărţi din lume. Organizaţia „Guinness World Records” a devenit principala autoritate la nivel mondial ce atestă, verifică şi certifică recordurile mondiale stabilite într-un număr uriaş de domenii. Puţină lume ştie, însă, că această instituţie îşi datorează existenţa unei întâmplări inedite în care protagonistul principal era un ploier auriu (Pluvialis apricaria).

Cum a apărut Cartea Recordurilor?

Pe 10 noiembrie 1951, directorul fabricii de bere Guinness de la acea vreme, Hugh Beaver, se afla la vânătoare alături de prietenii săi în Irlanda. După finalizarea partidei de vânătoare, Beaver a intrat într-o dispută verbală cu amicii săi pe tema vânatului cu pene. Beaver susţinea că cea mai rapidă pasăre vânată în Europa este ploierul auriu, însă prietenii săi nu erau de acord. În acea seară, Beaver şi-a dat seama că nu poate găsi răspunsul la întrebarea sa în enciclopedii şi că, foarte probabil, acelaşi lucru este valabil în cazul a numeroase alte dispute între prieteni. De aceea, şeful Guinness s-a gândit că o carte în care să se găsească răspunsurile la întrebările de acest tip ar avea şanse să devină populară.

Printre angajaţii fabricii de bere Guinness se număra şi Christopher Chataway, un atlet care se împrietenise cu gemenii Norris şi Ross McWhirter la Universitatea Oxford, cu ocazia participării la cursele de atletism. Gemenii McWhirter l-au uluit pe Chataway prin pasiunea lor pentru diferite curiozităţi despre planetă. După ce şi-au terminat studiile, cei doi fraţi au renunţat la cariera de atleţi, ajungând să deţină o editură şi o agenţie specializată în verificarea datelor şi recordurilor. Întâmplător, Norris McWhirter a fost crainicul arenei din Oxford la evenimentul din 1954 în care Roger Bannister a reuşit să alerge o milă în mai puţin de 4 minute, doborând o barieră psihologică şi totodată recordul mondial. Reuşita atletului a readus în atenţia publicului recordurile mondiale, astfel că Beaver a fost convins că ideea sa are şanse de reuşită, motiv pentru care a comandat publicarea primei ediţii a Cărţii Recordurilor Guinness. Legenda spune că decizia a fost luată după ce fraţii McWhirter au răspuns imediat la întrebarea ce le fusese adresată de Beaver pentru a-i testa: care este limba cu cele mai puţine verbe neregulate? Răspunsul oferit de cei doi gemeni era cel corect: turca.

În august 1954, gemenii McWhirter au lansat prima ediţie a „The Guinness Book of Records”, tipărind 1.000 de exemplare ce au fost distribuite gratuit. După un an, pe 27 august 1955, Cartea Recordurilor era lansată în librării într-o ediţie de 197 de pagini. Spre surprinderea fraţilor McWhirter, cartea a ajuns până la Crăciun să ocupe prima poziţie în clasamentul vânzărilor din Marea Britanie. „Era doar un instrument de marketing, nu mă aşteptam să producă bani”, a comentat Hugh Beaver.

Cartea a continuat să se bucure de succes după publicarea mai multor ediţii, iar în timp Guinness a hotărât ca fiecare ediţie nouă din „Cartea Recordurilor” să fie publicată în luna octombrie a fiecărui an, astfel încât să fie disponibilă în perioada cumpărăturilor pentru Crăciun.

De-a lungul timpului, Cartea Recordurilor Guinness a fost vândută în 120 de milioane de copii în peste 100 de ţări, stabilind ea însăşi un record pentru „cea mai bine vândută carte al cărei conţinut este protejat de drepturi de autor” (fiind depăşită în vânzările totale de Biblie, Coran şi de Micuţa Carte Roşie a lui Mao Zedong).

Mai multe superlative ce au apărut pentru prima dată în paginile Cărţii Recordurilor acum aproape 60 de ani se menţin până astăzi. Cea mai mare clădire de birouri din lume continuă să fie Pentagonul, finalizat în 1943, iar cel mai înalt om care a trăit vreodată este tot Robert Pershing Wadlow, un american ce măsura 2,72 metri în 1940. 

Anual, organizaţia Guinness World Records studiază aproximativ 50.000 de cereri de recunoaştere a unui nou record, iar în total organizaţia găzduieşte în baza sa de date aproximativ 40.000 de recorduri. Dintre acestea, anual sunt publicate în Cartea Recordurilor aproximativ 4.000 de recorduri.

Iată câteva dintre superlativele evidenţiate în Cartea Recordurilor 2013:

Cel mai îndepărtat obiect realizat de om este Voyager 1: naveta lansată în 1977 pentru a studia sistemul solar se găseşte la aproximativ 18.625.000.000 kilometri de Soare. Voyager poartă la bord un disc placat cu aur pe care sunt imprimate imagini şi sunete menite să dea o idee civilizaţiilor extraterestre asupra a ceea ce există pe Pământ, asupra naturii şi civilizaţiei terestre.

Cea mai mare distanţă de Terra la care au călătorit oamenii este de 400.171 de kilometri. Reuşita aparţine astronauţilor americani Jim Lovell, Jack Swigert şi Fred Haise, membrii misiunii Apollo 13 atingând punctul record în data de 15 aprilie 1970. 

Cel mai mic ecosistem din lume a fost descoperit în octombrie 2008, fiind primul ecosistem identificat pe Terra în care trăieşte o singură specie. Bacteria Desulforudis audaxviator a fost descoperită la 2,8 kilometri adâncime în mina Mponeng din Africa de Sud. Bacteria trăieşte într-o izolare totală, în întuneric, la temperaturi de aproximativ 60 de grade Celsius.

Cel mai mare copac din punct de vedere al volumului este Generalul Sherman, un sequoia gigant ce măsoară aproximativ 1.487 metri cubi. 

Copacul cu cele mai multe inele de creştere a fost Prometheus, un copac din specia Pinus longaeva tăiat în 1963 în Mount Wheeler, Nevada, SUA. Specialiştii au numărat 4.867 de inele.

Cel mai „bătrân” copac viu este Old Tjikko, un molid ce creşte la 910 metri altitudine pe muntele Fulufjället din Suedia. Studiile cu radiocarbon au arătat că rădăcinile sale cresc de acum 9.550 de ani. Trunchiul de copac rezistă aproximativ 600 de ani, însă rădăcinile continuă să trăiască şi produc un trunchi nou după moartea acestuia.

Cel mai mare animal care a trăit vreodată este contemporan cu noi: balena albastră măsoară 24 metri în lungime, cântăreşte 160 de tone şi are inima de dimensiunile unui automobil. În cazul unui animal terestru, limita maximă teoretică a greutăţii pe care acesta o poate avea este de aproximativ 100 de tone. Dovezile fosile arată că cel mai mare animal terestru descoperit până acum este Argentinosaurus, un erbivor care cântărea 70-100 de tone şi care a trăit acum aproximativ 95 de milioane de ani.

Cele mai mari testicule aparţin tot speciei Balaenoptera musculus – balena albastră. Acestea pot depăşi în dimensiuni 75 de centimetri şi cântăresc până la 45 de kilograme fiecare. La balene, testiculele sunt de regulă interne, astfel că pot fi văzute doar la exemplarele decedate.

Cel mai scund om de pe Pământ este nepalezul Chandra Bahadur Dangi, în vârstă de 72 de ani, ce măsoară 54,6 centimetri. Originar din Reemkholi, un sat izolat din munţii Nepalului, Chandra este totodată cel mai scund om care a trăit vreodată a cărui înălţime a fost verificată incontestabil.

Persoana care a trăit cel mai mult a fost Jeanne Louise Calment, din Franţa – 122 de ani şi 164 de zile (1875-1997). Jeanne a dus o viaţă foarte activă, apucându-se de scrimă la vârsta de 85 de ani şi continuând să meargă cu bicicleta şi la 100 de ani. Secretele longevităţii sale constau în uleiul de măsline, ciocolata şi vinul de Porto. Centenara s-a lăsat de fumat la vârsta de 120 de ani.

Cea mai mare adâncime atinsă de un scafandru este 318,2 metri, reuşita aparţinându-i sud-africanului Nuno Gomes. Recordul a fost stabilit pe 10 iunie 2005 în Marea Roşie. Cea mai mare adâncime atinsă de un submarin militar este de 1 kilometru, reuşita aparţinând submarinului rus K-278.

Cea mai bogată familie din istorie este familia Rothschild, o dinastie care a fondat bănci şi instituţii financiare în Europa secolului al XVIII-lea. Renumiţi pentru discreţia lor, dar şi pentru eforturile filantropice, membrii familiei Rotschild deţin o avere ce, însumată, valorează mai mult de 1 trilion de dolari.

Cea mai scumpă fotografie din istorie este „Rhein II” (1999), realizată de fotograful german Andreas Gursky. Aceasta a fost vândută în cadrul unei licitaţii organizate de Christie’s în 2011 pentru suma de 4.338.500 de dolari. Cumpărătorul este anonim.

Oraşul cu cele mai multe clădiri de tip zgârie-nori este Hong Kong. În 2010 existau cel puţin 2.354 de clădiri ce depăşeau înălţimea de 100 de metri, având o înălţime combinată de aproximativ 330 de kilometri.

Cel mai scurt război din istorie a avut loc pe 27 august 1896 între Marea Britanie şi Zanzibar (acum parte a Tanzaniei). Cele două ţări au început conflictul la ora 09:00, acesta încheindu-se la 09:45 cu 500 de victime de partea Zanzibarului. Conducătorul acestei ţări, Sultanul Khalid, s-a refugiat la consulatul german.

Lunetistul care a făcut cele mai multe victime în secolul al XXI-lea este Chris Kyle. Americanul, supranumit „Diavolul din Ramadi” de către irakieni, a ucis 160 de adversari.

Singura persoană care a supravieţuit după două atacuri nucleare a fost Tsutomu Yamaguchi. Japonezul se afla în Hiroshima pe 6 august 1945, când americanii au lansat bomba atomică peste oraş. După ce a suferit arsuri pe partea superioară a corpului, Tsutomu s-a întors în oraşul său de baştină, Nagasaki, pe 8 august. O zi mai târziu, americanii au atacat oraşul cu bomba nucleară „Fat Man”, iar Tsutomu a supravieţuit în mod miraculos cu răni minore. În ambele oraşe Tsutomu s-a aflat la mai puţin de 3 kilometri de „ground zero”, punctul în care a fost detonată bomba. Japonezul a murit pe 4 ianuarie 2010 la vârsta de 93 de ani.

Cea mai îndelungată perioadă petrecută de un om fără a consuma alimente solide este de 382 de zile. Britanicul Angus Barbieri a trăit consumând doar ceai, cafea, apă, apă minerală şi vitamine când a fost internat în spitalul Maryland între iunie 1965 şi iulie 1966. În acea perioadă, greutatea lui a scăzut de la 214 kilograme la 80,74 kilograme.

Cel mai lung tren a măsurat 7,35 kilometri în lungime, fiind compus din 682 de vagoane de minereu. Trenul ce aparţinea de compana BHP Iron Ore (Australia) s-a deplasat cu ajutorul a opt locomotive diesel, traversând pe 21 iunie 2001 cei 275 de kilometri ce despart minele Newman şi Yandi de Port Hedland, în vestul Australiei.

Cel mai vechi drum încă în uz este Via Appia, păstrându-se până astăzi numeroase porţiuni ce datează din 312 î.e.n., atunci când această rută a fost realizată de către romani pentru a lega Roma de Brindisi. Astăzi, anumite porţiuni din apropiere de Roma sunt folosite de către ciclişti, iar în Velletri italienii conduc automobile peste porţiuni pavate de romani.

Cel mai mare vas de croazieră din lume este Allure of the Seas, acesta măsurând 362 de metri în lungime, 66 de metri în lăţime şi cântărind 225.282 tone. Vasul este dotat cu 16 punţi şi poate găzdui 6.318 pasageri.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în timp ce eu am fost numit șarlatan”
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în timp ce eu am fost numit ...
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini ...
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole
Prietenia neașteptată dintre o coțofană și un câine a stârnit o amplă dezbatere în Australia
Prietenia neașteptată dintre o coțofană și un câine a stârnit o amplă dezbatere în Australia
Maratonistul Marius Kimutai a primit interdicție de trei ani pentru dopaj
Maratonistul Marius Kimutai a primit interdicție de trei ani pentru dopaj
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Coliziunile dintre stele lasă în urmă supraviețuitori ciudați, au descoperit astronomii
Coliziunile dintre stele lasă în urmă supraviețuitori ciudați, au descoperit astronomii
Creaturi nemaivăzute, descoperite în apele din jurul Insulei Paștelui
Creaturi nemaivăzute, descoperite în apele din jurul Insulei Paștelui
Care au fost cei mai buni prieteni ai omului înaintea câinilor?
Care au fost cei mai buni prieteni ai omului înaintea câinilor?