Home » Cultură » Ziua în care accesul la informaţie nu a mai depins de avere

Ziua în care accesul la informaţie nu a mai depins de avere

Ziua în care accesul la informaţie nu a mai depins de avere
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 23.02.2024
Biblia lui Gutenberg, prima carte din Europa produsă în masă, a ieşit de sub tipar pe data de 23 februarie 1455. Acesta a reprezentat un moment marcant în evoluţia tehnologică a lumii.

Înainte, doar bogaţii îşi permiteau să aibă cărţi, volumele fiind extrem de scumpe pentru că erau, de fapt, transcrieri făcute de mână. Johann Gutenberg, inventatorul primei prese tipografice, care folosea litere mobile şi cerneală pe bază de uleiuri, a făcut însă ca toate cărţile şi informaţiile cuprinse în acestea să devină mult mai accesibile publicului larg. Procedeul inventat de el a fost atât de revoluţionar, încât a rămas nechimbat timp de patru secole.

 

 

Nu se ştie cu exactitace câte volume ale Bibliei lui Gutenberg au fost tipărite la acel moment, dar se crede că ar fi vorba despre 150-180 de cărţi.

Câteva volume complete au supravieţuit trecerii timpului şi sunt păstrate la Biblioteca Naţională din Paris, la Biblioteca Britanică din Londra, la Biblioteca Congresului din Washington şi la Biblioteca Universităţii Gottingen din Germania.

Citeşte AICI mai multe despre Johann Gutenberg, „părintele cărţilor”.

 

 

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 23 februarie:

1685 – S-a născut, la Halle, Georg Friedrich Händel, compozitor, organist şi violonist german (m. 1759).

1821 – Ţarul Rusiei, Alexandru I, dezavuează revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu în Ţara Românească şi mişcarea lui Alexandru Ipsilanti şi acceptă venirea trupelor otomane la nord de Dunăre.

1821 – A încetat din viaţă scriitorul romantic englez John Keats (n. 31 octombrie 1795).

1856 – Nicolae Golescu a adresat plenipotenţiarilor Marii Britanii, Franţei şi ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într-un stat independent, sub garanţia marilor puteri europene.

1869 – A fost fondat Partidul Naţional Român din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelariu.

1925 – Mitropolia Valahiei a fost ridicată la rangul de patriarhie. Biserica ortodoxă romană a devenit autocefală.

1937 – A avut loc remanierea guvernului Tătărescu. Primul ministru, Gh. Tătărescu, a preluat şi funcţia de ministru de interne.

1942 – Semnarea, la Washington, a convenţiei dintre SUA şi Marea Britanie cu privire la acordarea ajutorului reciproc împotriva agresiunii.

1942 – A încetat din viaţă Stefan Zweig, poet, prozator, dramaturg, biograf şi eseist austriac; a emigrat, în 1938, în SUA („Orele astrale ale omenirii”, biografii romanţate: „Maria Antoaneta”, „Maria Stuart”) (n. 28 noiembrie 1881).

1949 – Decret privind aprobarea statutului organizării şi funcţionării Bisericii Ortodoxe Române.

1955 – A încetat din viaţă poetul, dramaturgul şi eseistul Paul Claudel (n. 6 august 1868).

1965 – A încetat din viaţă Stan Laurel (Arthur Stanley Jefferson), actor american; a format alături de Oliver Hardy un cuplu comic celebru – „Stan şi Bran”(n. 16 iunie 1890).

2008 – Naţionala de handbal feminin a Norvegiei a câştigat, pentru prima dată în istoria sa, finala Jocurilor Olimpice, în faţa campioanei mondiale Rusia, de care a dispus cu scorul de 34-27 (18-13).

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase