Home » Cultură » Dispozitivul revoluţionar care va permite vizualizarea operele de artă până la ultima tuşă de pensulă – FOTO+VIDEO

Dispozitivul revoluţionar care va permite vizualizarea operele de artă până la ultima tuşă de pensulă – FOTO+VIDEO

Publicat: 21.05.2016
Google a prezentat o cameră incredibilă, de mare rezoluţie, care va permite detalierea operelor de artă pe telefon sau computer.

Numită ” Art Camera „, dispozitivul a făcut până acum mii de imagini gigapixeli ale capodoperelor celebre, care pot fi vizualizate online gratuit de oricine.

O imagine gigapixeli este formată din peste un miliard de pixeli şi poate aduce detalii invizibile ochiului liber.

”Să facei zoom pe aceste imagini este asemeni mersului pe jos cu o lupă în mână”, scrie Ben John, inginer la Google Cultural Institute.

Google face publice primele 1.000 de imagini de rezoluţie ultra-înaltă. Imaginile operelor de artă includ creaţiile artiştilor precum Pissaro, Signac, Rembrandt, Van Gogh şi Monet.

Aproximativ 200 dintre aceste imagini gigapixeli au fost făcute în ultimii cinci ani, arătând tuşe individuale şi schimbările subtile de culoare. Aceste prime imagini au fost capturate folosind echipamente specializate extrem de costisitoare, care erau mânuite de un tehnician instruit.  Acum, camera robotizată Google reduce timpul necesar pentru a scana o pictură de la o zi la doar 30 de minute.

Art Camera este în prezent utilizată în 25 de muzee noi din întreaga lume. Preţul acestui dispozitiv nu a fost dezvăluit. 

„Crearea de imagini digitale într-o atât de înaltă rezoluţie reprezintă o provocare tehnică complexă. Ai nevoie de timp, echipamente specializate extrem de costisitoare şi numai câţiva oameni din lume ce pot face treaba asta”, scrie Ben John.

Potrivit lui John, în primii cinci ani de la lansarea Google Cultural Institute a fost posibilă prelucrarea a numai  aproximativ 200 de imagini gigapixeli.

„Dar noi vrem să facem mult mai mult. De aceea am dezvoltat Camera Art”, a declarat John.

Un sistem robotic dirijează automat camera foto la fiecare detaliu, făcând sute de poze de înaltă rezoluţie ale picturii. Pentru a se asigura că focalizarea a fost făcută pe fiecare detaliu, camera este echipată cu un laser şi sonare de înaltă frecvenţă.

„Multe dintre lucrările celor mai mari artişti sunt fragile, sensibile la lumină şi umiditate. Cu Camera Art muzeele pot partaja, la nivel mondial, aceste lucrări de nepreţuit cu publicul, asigurându-se totodată că acestea sunt păstrate pentru generaţiile viitoare”, afirmă Ben John.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase