Home » Cultură » Charles Cunnigham Boycott, bărbatul care a fost urât atât de mult încât numele lui a ajuns inclusiv în DEX

Charles Cunnigham Boycott, bărbatul care a fost urât atât de mult încât numele lui a ajuns inclusiv în DEX

Charles Cunnigham Boycott, bărbatul care a fost urât atât de mult încât numele lui a ajuns inclusiv în DEX
Publicat: 29.10.2016
Boicotul reprezintă o activitate deliberată, iniţiată de către consumatori, muncitori sau oameni de afaceri care au drept scop stoparea unor activitaţi comericale care avantajează alt grup, altă afacere sau altă ţară cu ale căror politici aceştia nu sunt de acord. Probabil că nu multă lume a auzit, însă, de Charles Cunnigham Boycott, fiind omul de la numele căruia a derivat denumirea acestei acţiuni.

Acesta s-a născut pe data de 12 martie 1832, în localitatea Burgh St. Peter, Norfolk, Marea Britanie. Educaţia a primit-o în Londra. Încă din copilărie, a fost atras de cariera militară şi în anul 1848 s-a înrolat în cadrul Academiei Militare Regale. Din cauza unui examen nepromovat, acesta a fost exclus din cadrul acesteia în anul 1849, dar un an mai târziu părinţii săi au reuşit, contracost, să îl ajute să ajungă la comanda Regimentului 39. Acest regiment a fost transferat în Belfast şi, ulterior, în Dublin, acolo unde Boycott s-a şi insurat. În 1852, din cauza unei boli, acesta a fost nevoit să ofere altcuiva funcţia sa, dar a rămas în continuare în Irlanda.

După acest eveniment, a devenit agent al lui John Crichton, un afacerist ce deţinea o suprafaţă de 40.386 de acri în Irlanda. Acesta i-a oferit lui Charles agenţia sa, i-a oferit în arendă o fermă de 629 de acri, unde se afla şi o casă impunătotoare, dar a mai primit şi un castel în ruină, 2 insule şi un debarcader. Datoria lui Boycott era cea de a colecta renta de la alţi 35 de chiriaşi şi de a supraveghea moşia.

Însă, problemele pentru acesta au apărut în anul 1879, atunci când o criză economică a cauzat daune mari agriculturii irlandeze, iar foametea a devenit o realitate. Locuitorii din zona rurală a Irlandei au început să se mobilizeze în vederea cererii unor rente mai mici. Conduşi de către avocaţii Charles Stewart Parnell şi Michael Davitt, aceştia au creat Liga Irlandeză a Pământului în anul 1879 şi i-au spus lui Boycott că trebuie să reducă renta cu 25%. Acesta a refuzat, dar nu s-a gândit niciun moment că de acum înainte, tot ceea ce a realizat se va spulbera. Mai mult, muncitorii care se aflau sub conducerea acestuia au refuzat să îşi mai desfăşoare activitatea şi au iniţiat chiar şi o campanie de izolare socială a lui Boycott, astfel că, în acea comunitate, nimeni nu mai vorbea cu el şi nicio persoană nu voia să stea îm preajma lui atunci când se aflau la biserică. În aceste condiţii, multe dintre culturi au fost compromise.

Boycott a părăsit Irlanda, iar după acest eveniment, numele său a devenit sinonin cu activitatea de izolare în defavoarea încercării de a schimba ceva.

Sursa: The Vintage News

Citeşte şi:

Cum şi-au primit numele zilele săptămânii

Acronime AMUZANTE. Care sunt „originile” mărcilor auto

De unde vine numele judeţului în care locuieşti

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase