Home » Cultură » ”Rebel fără cauză” până la moarte – tragicul accident în care a murit celebrul James Dean a fost prezis de către un mare actor britanic

”Rebel fără cauză” până la moarte – tragicul accident în care a murit celebrul James Dean a fost prezis de către un mare actor britanic

Publicat: 18.03.2018
S-a născut ”rebel fără cauză”. Aşa a şi trăit. La fel a şi murit... Dar legenda sa merge mai departe şi continuă să fascineze generaţii după generaţii. Simpla pronunţare a numelui său evocă o stare de spirit aparte care face pe oricine să se simtă din nou pururea tânăr, liber şi unic: James Dean!
Cine nu a văzut faimosul film ”Rebel fără cauză”? Incredibil, dar adevărat: însuşi James Dean!!! Cumplita ironie a sorţii a făcut ca însuşi marele actor să nu fi văzut capodopera care l-a făcut nu doar celebru, ci şi nemuritor…

Şi asta pentru că, în fatidica zi de 30 septembrie 1955, cu numai o lună înainte de premieră, James Dean a avut fatala întâlnire cu destinul. Iar soarta lui avea să fie pecetluită într-un mod absolut devastator şi ireversibil de cealaltă pasiune a sa, în afară de actorie, şi anume condusul maşinii sale de mare viteză, un Porsche Spyder 550, proaspăt achiziţionat şi construit parcă special pentru el. El, cel mai mare, veşnic tânăr, rebel şi nebun super-star de cinema al tuturor timpurilor. Dar destinul implacabil i-a transformat bolidul din cel mai bun prieten al său în duşmanul de moarte. La propriu!

Ce e şi mai năucitor e că cineva – la fel de celebru ca el – a prezis, fără să vrea, tragicul sfârşit al lui James Dean. Este vorba de nimeni altul decât un alt uriaş actor care – din fericire pentru el şi pentru noi toţi, fanii ai cinematografiei – este încă în viaţă: Alec Guinness!
 
Conform relatărilor din jurnalul, pe care îl ţinea încă din acele vremuri, actorul englez – care între timp a fost uns ”Sir” pentru binemeritatele sale premii şi contribuţii interpretative la magia celei de-a şaptea arte – se afla pentru prima oară în California în 1955.
 
Era 23 septembrie, fix cu o săptămâna înainte de violenta şi prematura moarte a lui James Dean. Viitorul interpret al primului Obi Wan Kenobi era însoţit de soţia sa, îmbrăcată în acea zi cu o pereche de pantaloni, astfel că amândoi căutau un restaurant care să-i permită accesul în acea ţinută feminină atipică.
 
După ce au fost refuzaţi de trei ori, Guinness şi consoarta, enervaţi şi lihniţi, au fost primiţi, într-un final, într-un al patrulea restaurant. Doar că aici toate mesele erau ocupate. Şi – în acel moment – a intervenit destinul. Exact în acelaşi loc şi în acelaşi timp, se afla acolo James Dean! Săritor şi vesel, acesta i-a abordat imediat pe cei doi, oferindu-le câte un loc la masa sa. Nu înainte însă de a-i ruga foarte insistent să-l însoţească cinci minute până-n parcarea restaurantului pentru a le arăta noua sa achiziţie! Fireşte că cei doi nu aveau cum să-l refuze, astfel că Dean le-a ”făcut cunoştinţă” cu bolidul său, supranumit ”The Little Bastard”! 
 
Sir Alec Guinness notează mai departe în jurnal primele cuvinte pe care i le-a spus lui James Dean atunci când i-a văzut ”jucăria”: ”Această maşină de cursă mi se pare sinistră!” După care şi-a întrebat interlocutorul: ”Şi cam ce viteză poţi să prinzi cu ea?” Răspunsul a venit prompt: ”Ooh, trec lejer de 200 de km la oră!”
 
”Şi atunci s-a întâmplat ceva absolut inexplicabil”, continuă actorul britanic. ”M-am surprins deschizând gura parcă fără să pot controla şi intui cuvintele pe care aveam să le rostesc. Cert este că m-am pomenit spunându-i, ca-n transă, următoarea frază care parcă mi-a ţâşnit de undeva din subconştient: ‘Te rog, nu te mai urca niciodată în această maşină… dacă te urci în această maşină, săptămâna viitoare pe vremea asta vei fi găsit mort!’
 
După câteva secunde de tăcere, James Dean i-a dat următoarea replică: ”Hai, ce naiba! Nu fi aşa de răutăcios!” După care a râs cu râsul său unic, fermecător de blasfemic. ”A fost prima şi ultima oară când l-am văzut pe James Dean în viaţă”, îşi aminteşte, încă tulburat, Sir Alec Guinness.
 
Fireşte că a doua zi fiecare s-a luat cu treaba lui şi amândoi au uitat această sumbră profeţie. Chiar şi însuşi Alec Guinness, spontanul ”profet” fără voie, care, însă, nu poate uita nici până-n ziua de azi inexplicabila frază pe care parcă un neînţeles alter-ego al său o rostise. Avea însă să-şi amintească instantaneu de ea, aşa cum aveau s-o facă toţi, când vestea care a şocat America şi o lume întreagă se răspândea deja cu repeziciunea unui Porsche Spyder 550. Acel Porsche – cu un James Dean în culmea fericirii şi a gloriei la volan – gonea, exact o săptămână mai târziu, cu peste 200 de km la oră, când s-a produs tragedia!
 
Era 30 septembrie 1955, fix la şapte zile de la strania şi sumbra, dar cumplit de adevărata profeţie involuntară a lui Sir Alec Guinness, când James Dean accelera pe un drum fără întoarcere, direct în neant… În acea zi fatidică, Dean se îndrepta către localitatea californiană Salinas unde urma să participe la un raliu! Era însoţit doar de mecanicul său pentru că iubita sa de atunci, nimeni alta decât celebra Ursula Andress, sex-simbol şi mare actriţă în devenire, refuzase să se urce în maşină, ştiind pasiunea nebună pentru viteză a partenerului ei. Dar ”rebelul-fără-cauză” al Americii mai participase la astfel de concursuri şi era plin de încredere în el. Asta deşi, cu doar câteva ore înainte de tragicul accident, primise o amendă pentru depăşirea vitezei legale. Dar asta nu l-a liniştit pe şoferul de 24 de ani, ba dimpotrivă! Adrenalina îi curgea prin vene asemeni benzinei care propulsa cu o viteză ameţitoare bolidul.
 
Cu mai puţin de o jumătate de oră de a ajunge la destinaţie, maşina sa Porsche 550 Spyder s-a ciocnit frontal într-o intersecţie cu un Ford Custom Tudor coupe. Ancheta a relevat faptul că, în momentul impactului, James Dean circula cu o viteză de peste 100 de km peste cea legală! În mod cu totul uluitor, atât mecanicul care se afla cu el în maşină, cât şi şoferul Ford-ului au scăpat cu viaţă! Pentru James Dean a fost, însă, ultima cursă…
 
Poliţia a găsit bolidul pur şi simplu zdrobit. Zdrobite au fost şi inimile milioanelor şi zeci de milioanelor de fani din SUA şi din toată lumea. Sfârşitul a fost fulgerător. Iar zecile de milioane de ochi nu-şi uscaseră încă lacrimile când a avut loc poate cea mai aşteptată premieră din istoria filmului. ”Rebel fără cauză” a ajuns instantaneu film cult, iar James Dean s-a transformat, încă de la primul său cadru şi prima sa replică din această peliculă, în legendă!
 
Deşi a trecut peste jumătate de secol atât de la tragica sa dispariţie, cât şi de la incredibila sa apariţie în filmul care l-a consacrat, mitul lui James Dean continuă să vrăjească într-un mod atemporal! Dacă atunci el întruchipa la modul absolut rebeliunea tinerilor americani pătimaşi, idealişti, rătăcitori şi rătăciţi într-o ţară debusolată după cel de-al doilea război mondial, acum el simbolizează tot ce înseamnă revoltă anti-sistem! Inutil de spus că sex-appeal-ul său fără egal a contribuit la perpetuarea fascinaţiei faţă de acest actor de legendă.
 
Unul care nu a apucat să joace decât în trei filme: ”La Est de Eden”, ”Rebel fără cauză” şi ”Uriaşul”, ultimele două fiind lansate după dispariţia sa. Dar aceste trei filme – dintre care primele două sunt considerate, pe bună dreptate, capodopere – i-au asigurat locul alături de ”movie-icon”-uri contemporane cu el, precum Marlon Brando sau Paul Newman, dar care au jucat în zeci şi zeci de filme. James Dean a reuşit să devină un mit după doar trei. Indiscutabil că sfârşitul său violent şi prematur l-a transformat într-un anti-erou tragic, dar, dincolo de această ipostază, răsună încă râsul său blasfemic de fermecător. Iar, cu fiecare vizionare a sfâşietoarei capodopere ”Rebel fără cauză”, ”mirajul James Dean” devine şi mai intens…     
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase