Home » Cultură » „Utøya – 22 iulie” va fi proiectat în memoria victimelor de acum şapte ani

„Utøya – 22 iulie” va fi proiectat în memoria victimelor de acum şapte ani

„Utøya – 22 iulie” va fi proiectat în memoria victimelor de acum şapte ani
Publicat: 15.07.2018
Filmul "Utøya - 22 iulie" va putea fi vizionat în avanpremieră în Bucureşti pe 22 iulie, începând cu ora 21.30, la Merlock, la fix şapte ani de la masacrul de pe insula norvegiană, într-o proiecţie organizată în memoria victimelor şi în sprijinul fundaţiei Estuar, potrivit unui comunicat.
Filmul „Utøya – 22 iulie” va putea fi vizionat în avanpremieră la Bucureşti pe 22 iulie, începând cu ora 21.30, în spaţiul Merlock (Strada C.A. Rosetti Nr. 37). Evenimentul, organizat de Bad Unicorn, cu sprijinul Ambasadei Norvegiei la Bucureşti şi în parteneriat cu Editura ART şi Fundaţia Estuar, are un scop caritabil, în memoria victimelor masacrului de acum şapte ani, scrie Mediafax.
 
„Pe 22 iulie 2011, în Oslo, o puternică explozie declanşată de o maşină capcană a ucis opt persoane. Două ore mai târziu, autorul atentatului ajungea pe insula Utøya, unde avea loc o tabără a tineretului laburist. Prinşi în capcană şi fără cale de scăpare, 69 de tineri au murit şi 110 au fost răniţi în urma atacului armat”, spun organizatorii.
 
Proiecţia de film va fi urmată de o dezbatere despre contextul şi urmările atacului din Norvegia, sănătate mintală, tragedie colectivă şi recuperarea posttraumatică. În cadrul evenimentului va avea loc o prezentare a cărţii „Unul dintre noi – Povestea lui Anders Breivik şi a masacrului din Norvegia”, a jurnalistei Åsne Seierstad, tradusă de Simina Răchiţeanu la Editura Art
 
„Utøya – 22 iulie” urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta a urmărit şi împuşcat tinerii prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo. Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia şi durerea zilei de 22 iulie 2011. Scris din mărturii şi fapte cunoscute, creat în urma unui dialog cu mare parte din supravieţuitori şi filmat într-o singură plan-secvenţă, filmul reface în timp real atmosfera aproape sufocantă a masacrului. Proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018, în competiţia internaţională, lungmetrajul a avut un puternic impact atât în rândul spectatorilor, cât şi al presei internaţionale.
 
Filmul va rula în cinematografele din România începând cu data de 17 august.
 
Preţul unui bilet pentru evenimentul din 22 iulie este de 20 de lei. Toţi banii încasaţi din vânzarea biletelor vor fi donaţi către Fundaţia Estuar, care oferă opţiuni sociale şi alternative adulţilor cu probleme de sănătate mintală în vederea incluziunii în comunitatea românească.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase