Home » D:News » Un iceberg gigantic s-a spart in apele Oceanului Atlantic

Un iceberg gigantic s-a spart in apele Oceanului Atlantic

Un iceberg gigantic s-a spart in apele Oceanului Atlantic
Publicat: 17.03.2008
Envisat, instrument folosit in monitorizarea zonelor polare, a capturat la inceputul lunii martie, imaginile in care masivul iceberg A53A s-a divizat, formand alte doua iceberguri mari, in apropierea insului Georgia de Sud, localizata in sudul Oceanului Atlantic.

Radarul indica de ceva vreme o instabilitate a ghetii, ceea ce a facut ca aceasta fisura sa fie anticipata. Imaginile au fost colectate cu un aparat special, denumit ASAR, care poate captura imagini de o inalta calitate a icebergurilor si a straturilor de gheata. Pentru ca poate capta imaginile chiar si in conditiile anevoiase, frecvente in zonele polare, acesta are capacitatea de a identifica si diferentia tipurile de gheata.
Noile iceberguri formate masoara individual aproximativ 30 kilometri in lungime, comparativ cu insula Georgia de Sud, care care o lungime de 180 kilometri.
A53A este la randul lui un iceberg desprins din blocul de gheata Larsen, in aprilie 2005. Recenta ruptura s-a produs in ape relativ calde, ceea ce lasa deschisa posibilitatea unor viitoare desprinderi din noile blocuri de gheata formate.

Procesele care pot cauza ruptura unui ghetar sunt diferite, de la temperaturile foarte ridicate, radiatiile solare, actiunea vanturilor sau a valurilor puternice, pana la coliziunea cu alte iceberguri.

 Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase