Home » D:News » Vezuviul isi reia activitatea vulcanica

Vezuviul isi reia activitatea vulcanica

Vezuviul isi reia activitatea vulcanica
Publicat: 12.09.2008
Un nou studiu al unei echipe mixte de cercetatori, publicat in revista Nature, anunta ca “somnul” Vezuviului nu va fi unul vesnic. Vulcanul care a distrus orasul Pompei in anul 79 e.n., s-a aratat capricios de-a lungul istoriei, alternand eruptiile puternice cu unele mai linistite si mai putin paguboase pentru populatia din regiune.

Ultima eruptie a avut loc in anul 1944, insa observatiile recente asupra vulcanului, arata semne de reluare a activitatii.
Cercetatorii italieni si francezi avertizeaza ca nivelul magmei care se afla in trecut la mare adancime, a crescut de-a lungul ultimilor 20 000 de ani. Cel mai apropiat rezervor este despartit de suprafata de aproximativ 9 kilometri. Adancimea camerei de magma determina compozitia chimica a acesteia si, de asemenea, modul in care energia va fi eliberata.

Conducatorul echipei de cercetatori, Bruno Scaillet de la Institutul de Stiinte ale Pamantului, din Franta, a declarat ca este crucial sa se identifice compozitia magmei aflata in prima camera.
“Daca acesta magma are o compozitie acida, de tipul celei care a cauzat eruptia din timpul orasului Pompei, ne putem astepta la o explozie puternica si foarte periculoasa”.  .

Sursa: Discovery
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase