Home » D:News » Picioare” robotice pentru cei cu probleme

Picioare” robotice pentru cei cu probleme

Picioare” robotice pentru cei cu probleme
Publicat: 20.10.2008
Un costum robotizat care recunoaste impulsurile cerebrale si ajuta oamenii cu probleme motorii va fi disponibil spre inchiriere in Japonia, pentru 2.200 de dolari pe luna. Inventia s-ar putea dovedi foarte utila in cazul batranilor si al persoanelor cu dizabilitati.

Dispozitivul se numeste HAL – prescurtarea de la “hybrid assistive limb” (membre ajutatoare hibrid) – si este un costum computerizat, cu senzori care decodifica semnalele cerebrale, comandand miscarea membrelor inferioare prin piele.

Sistemul computerizat de 10 kilograme, alimentat de o baterie portabila, se leaga de talie cu ajutorul unei centuri. Acesta capteaza semnalele creierului si le transmite protezelor din zona muschilor si a articulatiilor, care ofera apoi oamenilor asistenta in mers.

HAL va fi produs in serie de Cyberdyne, o noua companie din Tsukuba. Doi oameni au probat costumele in timpul unei demonstratii la sediul companiei, dovedindu-le utilitalea. De asemenea, o filmare video a aratat cum o persoana partial paralizata s-a ridicat din scaun si s-a deplasat purtand costumul HAL.

Profesorul Yoshiyuki Sankai de la Universitatea din Tsukuba, care a proiectat HAL si care lucreaza la costume robotice din 1992, a declarat ca un dispozitiv intreg, care sa acopere tot corpul, va fi de asemenea construit, dar nu se stie inca momentul cand se va comercializa.

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase