Home » D:News » Calea Lactee, dezvaluita in totalitate pentru prima oara

Calea Lactee, dezvaluita in totalitate pentru prima oara

Calea Lactee, dezvaluita in totalitate pentru prima oara
Publicat: 07.01.2009
Galaxia Calea Lacteee a fost cartata complet de o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Iowa, SUA, anunta publicatia italiana Galileo. In fotografia in infrarosu cu cea mai buna rezolutie obtinuta vreodata apar sute de noi stele, masive si solitare, aflate in “inima” galaxiei noastre.

Intr-o noua imagine cu rezolutie mare, prezentata pe 6 ianuarie la intalnirea de la Long Beach a American Astronomical Society si considerata a fi cea mai “reusita” de pana in prezent,  astronomii au descoperit cu surprindere un numar impresionant de stele: in jur de 600.000, printre care si o populatie de circa 200 noi stele masive solitare, aflate in centrul galaxiei. Zona, care gazduieste o gaura neagra, nu poate fi observata cu ochiul liber intrucat lumina spectrului vizibil este absorbita si refractata de gaz si pulberi. Acesta este si motivul pentru care astronomii trebuie sa recurga la lungimi de unda in infrarosu (intre 700 nanometri si un milimetru), in masura sa traverseze cu mai multa usurinta materialul interstelar.Imaginea a fost compusa pe baza fotografiilor facute de Hubble si Spitzer. Portiunea examinata de  Hubble este de zece ori mai clara decat cea preluata de Spitzer si acopera o arie cu o largime de 115 ani lumina si o lungime de 300 ani lumina, aflata in centrul galaxiei noastre.

Harta realizata mai arata ca din partea interna a galaxiei pornesc doua brate spirale, proeminente, simetrice, care se extind spre partea exterioara, ramificandu-se in patru brate spirale.Descoperirea explica de ce studiile anterioare (care s-au concentrat fie asupra partii interne, fie a celei externe a galaxiei) au dat rezultate contradictorii in ceea ce priveste numarul de brate. Aceasta ramificare a celor doua brate interne este cheia problemei. Bratele spirale nu au putut fi vizualizate direct, astfel incat cercetatorii s-au sprijinit pe dovezi indirecte pentru a a le localiza.

Sursa: Galileo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase