Home » D:News » Cosmonaut? Meserie grea si periculoasa!

Cosmonaut? Meserie grea si periculoasa!

Cosmonaut? Meserie grea si periculoasa!
Publicat: 27.01.2009
Desi este considerata una dintre cele mai grozave profesii din lume, a fi astronaut implica riscuri mari, si nu intodeauna din categoria pericolului iminent. Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala se confrunta cu amenintari neasteptate.

Unele dintre riscurile acestei slujbe incep sa iasa la iveala abia acum, cand misiunile spatiale dureaza mult mai mult decat in urma cu 4 decenii. Perioadele de timp mai lungi petrecute in spatiu au asupra sanatatii astronautilor efecte pe care nimeni nu le banuise. Astfel, recent, s-a descoperit ca astronautii de pe Statia Spatiala Internationala sufera de o pierdere accelerata a rezistentei la nivelul oaselor bazinului, ceea ce creste mult riscul unor fracturi. Examinarea a 13 astronauti, care au petrecut in spatiu intre 4 si 6 luni, a relevat ca pierderea rezistentei oaselor bazinului este, in medie, de 14%. La trei dintre ei, rata scaderii a fost intre 20 si 30% – comparabila cu cea a unei femei varstnice care sufera de osteoporoza.

Pana acum, studiile s-au concentrat asupra masurarii densitatii osoase, dar aceasta noua metoda evalueaza, cu ajutorul unor modele computerizate, rezistenta oaselor, forta pe care o pot suporta acestea fara sa se rupa. Scaderea rezistentei este efectul microgravitatiei, care perturba functionarea normala a aparatului locomotor. Riscurile meseriei, ce sa-i faci!

Sursa: EurekAlert!
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase