Home » D:News » Gradina acvatica de legume

Gradina acvatica de legume

Gradina acvatica de legume
Publicat: 04.03.2009
Departe de aspectul traditional al unor culturi de legume, o ferma din Marea Britanie arata mai degraba ca o “fabrica” de zarzavaturi. Plantele sunt crescute in apa, cu mare eficienta, iar ferma va putea asigura cantitati mari de legume in tot timpul anului.

Pentru prima data in Marea Britanie, salata verde va putea fi cultivata de-a lungul intregului an, indiferent de vreme. Ferma Thanet Earth, unde se va materializa acest miracol, e un proiect in valoare de 80 de milioane de lire sterline (89 de milioane euro), cu sapte sere enorme, fiecare putand adaposti, sub acoperisul ei transparent,10 terenuri de fotbal. In interiorul acestor constructii, vor fi instalate culturi hidroponice: castravetii, ardeii, rosiile si salata verde vor putea creste timp de 52 de saptamani pe an, nu in pamant, ci in solutii nutritive – apa plus substante chimice  necesare dezvoltarii plantelor. Toata instalatia e atat de tehnologizata si de “rupta de natura” incat in interiorul serelor au fost introduse intentionat albine – pentru a asigura polenizarea – si viespi, pentru a tine daunatorii sub control.

Culturile hidroponice sunt relativ comune in Olanda, de pilda; in Marea Britanie, insa, hidroponica n-a fost niciodata pusa in practica la scara atat de mare. Evident, proiectul a starnit mari controverse. Pe de o parte, initiativa Thanet Earth vine in intampinarea cererii de produse locale, in conditiile in care, pana acum, Marea Britanie importa cantitati foarte mari de alimente, pentru a acoperi cererea. Pe de alta parte, adeptii alimentatiei traditionale critica metoda de productie, sustinand ca acest mod de a cultiva plantele alimentare este foarte departe de ceea ce ne-am obisnuit sa intelegem prin legumicultura. Saptamana aceasta vor fi puse in vanzare primele legume produse de Thanet Earth, consumatorii urmand sa-si spuna parerea.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase