Home » D:News » Operatiunea „Albine sanatoase”

Operatiunea „Albine sanatoase”

Operatiunea „Albine sanatoase”
Publicat: 10.03.2009
Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Probleme Rurale, aflat in subordinea Guvernului Marii Britanii, a lansat un plan al carui nume simpatic, “Albine sanatoase’, implica, de fapt, existenta unei mari probleme: imputinarea populatiilor de albine, fenomen care poate afecta drastic recoltele.

Programul se intinde pe o durata de 10 ani si urmareste sprijinirea apicultorilor si impunerea unor masuri de biosecuritate. Suna cam amenintator, pentru ca se refera la o situatie amenintatoare: in ultimii doi ani, in Marea Britanie s-a inregistrat, oficial, o scadere a numarului de albine cu 10-15%. In realitate, pierderile ar putea fi si mai mari; cifra exacta nu e cunoscuta, datorita faptului ca nu toti crescatorii de albine sunt inregistrati in asociatia nationala de profil. Guvernul a alocat, in ianuarie, un buget suplimentar de 4,3 milioane de lire sterline (4,7 milioane euro) pentru a sprijini programul.

Albinele sunt cei mai importanti polenizatori a numeroase specii de plante, atat spontane, cat si cultivate; prin urmare, recolta este dependenta, in mare masura, de existenta unui numar suficient de albine. In intreaga Europa, precum si in America de Nord, populatiile de albine sunt in declin, din cauza bolilor si a utilizarii masive a pesticidelor.

Sursa: The Register

 

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase