Home » D:News » Paul Gauguin i-a taiat urechea lui Van Gogh ?

Paul Gauguin i-a taiat urechea lui Van Gogh ?

Paul Gauguin i-a taiat urechea lui Van Gogh ?
Publicat: 06.05.2009
Pictorul Vincent Van Gogh este cunoscut ca un geniu excentric care si-a taiat propria ureche in urma unei depresii psihice provocate de destramarea prieteniei cu un alt pictor celebru, Paul Gauguin. O noua ancheta efectuat de o echipa de specialisti germani dezvaluie insa ca Paul Gauguin in persoana i-ar fi taiat urechea lui Van Gogh in timpul unui scandal de proportii intre cei doi artisti de anvergura mondiala.

Hans Kaufmann si Rita Wildegans, doi specialisti germani in istoria artei, declara ca adevaratul curs al evenimentelor care a dus la faimoasa retezare a urechii pictorului olandez, ar fi fost de fapt un incident in care Van Gogh s-a certat violent cu Gauguin. In urma precipitarii evenimentelor, Paul Gauguin a scos din teaca o sabie cu care i-ar fi retezat urechea prietenului sau. In urma acestui incident, cei doi artisti au convenit de comun acord sa mentina un adevarat “pact al tacerii” cu privire la faptele petrecute. Gauguin urmarea astfel sa evite o condamnare penala, iar Van Gogh nu dorea sa piarda un prieten de renume cu care nu scapa ocazia sa se laude in public.

Conform variantei oficiale a evenimentelor, renumitul artist olandez si-ar fi taiat singur urechea cu un brici in urma unei depresii psihice amplificata de un acces de lunatism, in noaptea de 23 decembrie 1888. Van Gogh a declarat politiei ca si-ar fi taiat singur urechea, dupa care a invelit-o intr-un prosop si a daruit-o unei prostituate dintr-un bordel aflat in apropiere. Cercetatorii germani afirma ca sunt multe argumente care inclina in privinta variantei in care Gauguin i-a taiat urechea. In primul rand Gauaguin era un excelent scrimeur, care purta sabie in mod obisnuit. Exista de asemenea o corespondenta intre Van Gogh si fratele sau, Theo, corespondenta in care celebrul pictor declara propriului frate ca nu va rupe niciodata“pactul tacerii” intre el si Gauguin. In ultima scrisoare catre Gauguin, Van Gogh scrie: “Tu ai pastrat tacerea, si eu voi face la fel “

Sursa : The Telegraph

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase