Home » D:News » Corabie vikinga, scoasa la lumina in cel mai mare lac al Suediei

Corabie vikinga, scoasa la lumina in cel mai mare lac al Suediei

Corabie vikinga, scoasa la lumina in cel mai mare lac al Suediei
Publicat: 12.05.2009
Ceea ce initial a parut doar o fantasma pentru arheologii marini suedezi, s-a dovedit o realitate cat se poate de entuziasmanta pentru orice istoric. Este vorba de prima corabie vikinga descoperita vreodata in apele suedeze.

„Niciodata nu a fost identificata vreo corabie vikinga, celebrele drakkare, in apele suedeze. Este adevarat ca au fost scoase la lumina mai multe ambarcatiuni apartinand vikingilor, dar absolut toate au fost descoperite pe uscat”, afirma Roland Peterson, unul dintre cei 50 de arheologi marini care au fost implicati in operatiunile de excavare.

Drakkarul are circa 20 de metri lungime si a fost descoperit pe fundul lacului Vanem, cel de al treilea lac din Europa ca suprafata, masurand 5648 de kilometri patrati. Atat membrii pazei de coasta cat si istoricii de la Muzeul de Istorie din Vanem duc eforturi pentru a scoate epava la suprafata si de a analiza provenienta acesteia. Pana in prezent, au fost scoase la lumina mostre de lemn, fier, precum si o sabie si capatul unei sulite. Acelasi Roland Peterson se declara convins ca acestea dateaza din Era Vikinga (sec VIII – sec XI), cel putin armele aratand mai mult decat familiar.

Ulterior, alte sase epave vikinge au fost identificate pe o raza de circa 100 de metri de la prima descoperire, trei dintre acestea fiind asezate, practic, una peste alta. Cercetatorii sustin insa ca este prea devreme pentru a stabili daca toate corabiile dateaza din aceeasi perioada si ca va dura cel putin o luna pana vor putea fi date publicitatii niste rezultate sigure.

Sursa: Discoveryon

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase