Home » D:News » Un test ne va spune cat de repede imbatranim

Un test ne va spune cat de repede imbatranim

Un test ne va spune cat de repede imbatranim
Publicat: 18.06.2009
Printr-o simpla analiza de sange va putea fi determinat cu exactitate gradul de “decadere” a tesuturilor in organismul uman.

Cercetatorii de la Universitatea din North Carolina au identificat o proteina in masura sa dezvaluie starea de sanatate a tesuturilor organismului uman, prin urmare varsta “reala” a acestuia, dincolo de cea anagrafica. Potrivit studiului publicat in revista de specialitate Aging Cell, proteina in chestiune, denumita p16INK4a, se gaseste in concentratii tot mai mari in sange pe masura ce inaintam in varsta, avand tendinta de a creste si mai mult in cazul in care persoanele fumeaza sau nu fac destula miscare fizica. Surprinzator, dar nicio crestere semnificativa a nivelului acestei proteine nu a fost consemnata la persoanele obeze.
Concentratia de p16INK4a  poate fi masurata prin intermediul unei simple analize de sange si face foarte facila aflarea varstei moleculare (cu alte cuvinte starea reala) a unui organ destinat transplantului sau evaluarea starii efective de sanatate a unui pacient in urma unei interventii chirurgicale. Validitatea testului pus la punct de cercetatorii americani a fost verificata pe un esantion de 170 subiecti sanatosi.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase