Home » D:News » Cimpanzeii sunt melomani innascuti

Cimpanzeii sunt melomani innascuti

Cimpanzeii sunt melomani innascuti
Publicat: 31.07.2009
Cercetatorii niponi din cadrul Universitatii Kyushu din Hakozaki au facut o descoperire de proportii atunci cand au stabilit ca puii de cimpanzeu prezinta o inclinatie naturala spre a asculta musica consonante in detrimentul muzicii disonante. Descoperirea in sine, demonstreaza ca primatele se nasc cu o atractie nelimitata pentru sunetele placute auzului.

Tasuku Sugimoto si Kazuhide Hashiya  au testat in acesta directie o femela pui de cimpanzeu, botezata Sakura, care reactiona pozitiva la muzica in perioada de varsta 17-23 saptamani.

Sakura a fost abandonata de mama sa, obligandu-i pe ingrijitorii gradinii zoo Itozu-no-mori sa o creasca artificial. Cu toate acestea, mica maimuta nu a fost expusa niciunei forme de muzica inainte de experimentul demarat de cercetatorii niponi. In timpul experimentului, Sakura lenvea intr-un hamac in timp ce o coarda elastica fusese atasata in prealabil de incheietura mainii sale. Un CD-player si o pereche de boxe au fost instalate  in camera sa, ruland melodii ce variau, ca durata, intre 36 si 63 secunde. Ori de cate ori Sakura tragea de coarda, muzica pornea din nou.
Mica femela de cimpanzeu a fost atat de incantata de muzica precum si de noul sau rol de DJ, incat a inceput sa petreaca din ce in ce mai mult timp ascultand muzica pusa la dispozitie de cercetatori. Sakura avea chiar preferinte, aratandu-se atrasa indeosebi de un menuet de 38 de secunde denumit Duette Englischer Meister in F major, precum si un alt menuet german compus in anul 1720.

“Am fost foarte surprinsi sa constatam rapiditatea cu care Sakura a invatat regulile jocului, precum si atractia sa pentru muzica consonanta in defavoarea muzicii disonante.” declara cercetatorii niponi la incheierea experimentului.

Sursa: BBCNews
 

CITESTE SI :

 Cimpanzeii improvizeaza unelte complexe

Cimpanzeii au inventat periuta de dinti

Cimpanezii ofera favoruri sexuale pentru hrana

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase