Home » D:News » Femeile absorb anual 2,3 kilograme de substante toxice din produsele cosmetice

Femeile absorb anual 2,3 kilograme de substante toxice din produsele cosmetice

Femeile absorb anual 2,3 kilograme de substante toxice din produsele cosmetice
Publicat: 20.06.2007
Femeile absorb anual, in medie, 2,3 kilograme de substante toxice prin intermediul produselor cosmetice uzuale, compusi care pot provoca aparitia cancerului, a iritatiilor pielii sau a imbatranirii premature, potrivit unui studiu britanic publicat in revista In-Cosmetics, informeaza dailymail.co.uk.

De obicei, rutina zilnica a femeilor implica folosirea demachiantului, a cremei de fata, a produselor de machiaj si a rujului. Insa unele substante create de om si utilizate la fabricarea acestor produse au fost asociate de specialisti cu aparitia cancerului, a iritatiilor pielii si chiar a imbatranirii premature, potrivit biochimistului Richard Bence.

Cercetatorul a studiat timp de trei ani substantele prezente in produsele cosmetice si de toaleta conventionale. "Trebuie sa incepem sa ne punem intrebari asupra compozitiei produselor si nu sa le acceptam pur si simplu pentru ca ni se spune ca sunt sigure", a spus Bence.

In lista produselor suspecte conduc detasat parabenii, conservantii utilizati in aproape toate produsele pentru piele si par, inclusiv sapun, sampon, deodorant si lotiuni pentru bebelusi. Parabenii sunt extrem de utili in stoparea dezvoltarii bacteriilor, dar specialistii au descoperit si ca mimeaza efectele estrogenului, hormonul sexual feminin, care contribuie la dezvoltarea tumorilor canceroase.

Lauril-sulfatul de sodiu, responsabil pentru producerea spumei, utilizat la fabricarea sapunului, samponului, spumei de ras, pastei de dinti si a spumei de baie, poate irita pielea.

Alta substanta potential iritanta este benzil-alcoolul, utilizat pentru parfumarea produselor cosmetice sau a vopselelor de par. O alta substanta suspecta este cocamid-MEA, care leaga ingredientele utilizate in multe tipuri de creme de fata.

Bence a indicat ca este mult mai periculoasa absorbirea acestui tip de substante decat inghitirea lor. "Daca rujul ajunge in gura, enzimele din saliva si stomac reusesc sa-l descompuna. Daca substantele ajung in fluxul sangvin, acolo nu exista nici un fel de protectie", a spus cercetatorul.

Asociatia fabricantilor de produse cosmetice si de toaleta insista asupra faptului ca produsele sunt sigure si ca respecta normele Uniunii Europene. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase