Home » D:News » Costumul Omului Paianjen a devenit o realitate

Costumul Omului Paianjen a devenit o realitate

Costumul Omului Paianjen a devenit o realitate
Publicat: 19.07.2007
Performantele Omului Paianjen ar putea deveni accesibile omului de rand in curand, potrivit cercetatorilor americani care au descoperit formula unei substante aderente inspirate de o specie de soparla, dar si de midii, transmite AFP.

Noul adeziv revolutionar poate avea aplicatii numeroase in medicina, domeniul militar si spatial, si poate fi utilizat pe diverse suporturi, inclusiv pe suprafete umede.
Adezivul combina calitatile de fixare ale soparlei numite Gecko cu cele ale midiilor si a fost conceput de o echipa de cercetatori de la Universitatea Northwestern din Evanston (Illinois).

Soparlele Gecko sunt capabile sa se catere pe suprafete verticale netede cu ajutorul unor filamente divizate in doua la extremitati, situate pe labe, in timp ce midiile reusesc sa se fixeze pe suprafete umede cu ajutorul unui aminoacid numit dihidroxifenilalanina 3,4-L (DOPA).

Creatorii adezivului, specialistul in inginerie biomedicala Phillip Messersmith si asistentul sau, Haeshin Lee, au realizat initial o suprafata acoperita cu nano-filamente din silicon, similare ca forma celor pe care le au soparlele.

Materialul putea fi fixat pe un perete vertical si apoi dezlipit, dar umiditatea afecta puterea adeziva. Cercetatorii au acoperit apoi extremitatea nano-filamentelor cu un polimer sintetic similar aminoacidului DOPA si au constatat ca materialul lor se putea fixa fara probleme pe suprafete umede.

Noul adeziv se numeste "geckel" – nume compus din primele litere ale cuvantului "gecko" si ultimele litere ale cuvantului "mussel", care in limba engleza inseamna "midie". (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase