Home » D:News » Bărbaţi şi femei: aceleaşi boli, simptome diferite, şanse inegale

Bărbaţi şi femei: aceleaşi boli, simptome diferite, şanse inegale

Bărbaţi şi femei: aceleaşi boli, simptome diferite, şanse inegale
Publicat: 25.03.2013
Oamenii de ştiinţă recunosc că până şi azi, la începutul mileniului III, se ştiu prea puţine lucruri despre deosebirile dintre sexe când e vorba despre unele maladii frecvent întâlnite şi comune, de altfel, bărbaţilor şi femeilor.

Cercetări recente au dezvăluit că există deosebiri esenţiale între femei şi bărbaţi în în multe aspecte ale unor boli comune celor două sexe : maladii cardiovasculare, cancer, boli hepatice, osteoporoză, dar şi în ceea ce priveşte aspectul farmacologic al problemei (efectele medicamentelor).

Femeile şi bărbaţii se deosebesc între ei în ceea ce priveşte simptomele, factorii sociali şi psihologici care influenţează apariţia bolii şi efectele acestora în ceea ce priveşte prevenirea şi tratarea acestor boli.

În mod surprinzător, cercetările medicale din ultimii 40 de ani s-au  orientat predominant asupra pacienţilor bărbaţi, ceea ce face ca diferenţele de ordin medical între sexe să nu fie prea bine cunoscute nici măcar de medicii curanţi ai pacienţilor.

Un articol recent apărut în jurnalul „Clinical Chemistry and Laboratory Medicine” (CCLM) prezintă concluziile unei echipe de cercetători care a studiat chestiunea, sub conducerea Giovannellei Baggio de la Spitalul Universitar din Padua, Italia, scoţând în relief deosebirile frapante care există  din această perspectivă, între femei şi bărbaţi.

De exemplu, boala cardiovasculară este percepută, în mod tipic, drept o boală specifică bărbaţilor, deşi ea afectează în mare măsură şi femeile. manifestându-se însă adesea în mod diferit. Simptomele atacului de cord pot fi diferite la cele două sexe: simptomele considerate ”tipice” – durerea ”ca o gheară” în piept, radiind în braţul stâng sunt, de fapt, întâlnite predominant la bărbaţi, în vreme ce femeile pot avea alte simptome: greaţă şi dureri abdominale.

Cu toate că la femei atacurile de inimă sunt adesea mai severe şi mai complicate, atunci când se plâng de greaţă şi dureri în abdomen femeile nu primesc, de multe ori, atenţia necesară din partea medicilor, care nu asociază nici ei întotdeauna aceste simptome cu atacul de inimă şi nu recomandă investigaţiile potrivite, precum EKG (electrocardiogramă), dozarea enzimelor cardiace sau angiografie coronariană.

Un alt exemplu îl constituie cancerul de colon. Acesta este al doilea  tip de cancer, ca frecvenţă, la femei şi bărbaţi, dar la femei tinde să apară mai târziu în viaţă. În plus, la femei tumorile colonului au altă localizare decât la bărbaţi şi răspund mai bine la anumite tratamente, în alt mod decât la bărbaţi.

Asemenea diferenţe se întâlnesc şi în a cazul altor cancere: cele două sexe răspund diferit la chimioterapia administrată pentru tratarea canceruui de plămâni sau de piele. Astfel, sexul pacientului trebuie luat în cnosiderare ca un factor care influenţează evoluţia bolii şi şansele de supravieţuire.

Ciroza biliară primară afectează predominant femeile; în cazul acestei boli, ca şi al hepatitei C cronice, zestrea genetică a femeilor şi particularităţile lor hormonale reprezintă un factor de risc.

Osteoporoza, de asemenea, este văzută ca o boală ce afectează femeile, dar realitatea este că ea se întâlneşte şi la bărbaţi. Însă medicii o trec adesea cu vederea în cazul pacienţilor de sex masculin, deşi riscul de deces ca urmare a fracturilor este mai mare la bărbaţi decât la femei.

Alte diferenţe au fost observate în ceea ce priveşte efectul anumitor medicamente – aspirina şi alte substanţe. Pentru ca acestea să fie eficiente şi sigure, medicii ar trebui să ţină seama şi de diferenţele între sexe atunci când prescriu astfel de medicamente.

Sursa: EurekAlert!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase