Home » D:News » Cum arată cel mai mare nevertebrat de pe Pământ? Un exemplar a fost găsit pe o plajă din Spania

Cum arată cel mai mare nevertebrat de pe Pământ? Un exemplar a fost găsit pe o plajă din Spania

Cum arată cel mai mare nevertebrat de pe Pământ? Un exemplar a fost găsit pe o plajă din Spania
Publicat: 06.10.2013
Pe plaja La Arena, din provincia spaniolă Cantabria, a eşuat în urmă cu câteva zile un calmar de dimensiuni uriaşe, o creatură misterioasă ce reprezintă cel mai mare animal nevertebrat care trăieşte pe Terra.

Calmarul uriaş, aparţinând speciei Architeuthis dux, măsoară 9 metri în lungime şi cântăreşte 180 kg.

Aceste creaturi trăiesc la adâncimi mari în ocean, astfel încât sut rareori văzute şi, de aceea, încă puţin cunoscute.

Anul trecut, o echipă de cercetători de la Muzeul Naţional de Ştiinţe al Japoniei, din Tokio, a reuşit să filmeze primele imagini ale unui calmar uriaş din genul Architeuthis în habitatul său natural. Cu ajutorul unui vehicul submersibil, trei cercetători au urmărit calmarul pînă la adâncimea de 900 de metri.

Aceste nevertebrate prădătoare sunt înzestrate cu ochi enormi (ce pot ajunge la dimensiunea unui cap de om), care le permit să vadă în întunericul abisurilor, şi (ca şi rudele lor, caracatiţele) au un sistem nervos extins şi un creier complex.

Se crede că aceste creaturi ar sta la originea legendelor nordice despre monstrul marin Kraken şi, poate, şi la originea miturilor greceşti despre un monstru numit Scila, care, împreună cu un altul, numit Caribda, străjuiau o strâmtoare (identificată mai târziu drept Strâmtoarea Messina, care desparte Sicilia de Peninsula Italică) şi puneau în primejdie navigatorii.

Sursa: Live Science / Credit foto: Enrique Talledo, www.enriquetalledo.com
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase