Home » D:News » Descoperire extraordinară: negative fotografice vechi un secol au fost găsite în Antarctica

Descoperire extraordinară: negative fotografice vechi un secol au fost găsite în Antarctica

Publicat: 31.12.2013
Specialiştii din cadrul Antarctic Heritage Trust – o organizaţie care se ocupă de recuperarea şi conservarea mărturiilor ce documentează istoria explorării Antarcticii - au făcut o descoperire uimitoare: 22 de negative fotografice, expuse, dar nedevelopate, aparţinând unei dintre expediţiile antarctice de la începutul secolului XX.

Negativele au fost recuperate dintr-un mic depozit de provizii instalat de expediţia Scott, o expediţie pentru atingerea Polului Sud, desfăşurată între anii 1910-1913 şi care  a avut un sfârşit tragic. Exploratorul britanic Robert Falcon Scott şi oamenii săi au atins, în cele din urmă, Polul Sud,  dar au pierit cu toţii pe drumul de întoarcere.

Ulterior, tabăra de aprovizionare a fost folosită şi de Ross Sea Party, una dintre echipele care au luat parte la Expediţia Imperială Transantarctică, condusă de  Sir Ernest Shackleton între anii 1914-1917. Membrii Ross Sea Party au rămas izolaţi pe Insula Ross, în 1915, după ce nava cu care veniseră, Aurora, s-a desprins de ţărm, în timpul unei furtuni, şi a pornit în derivă pe mare. Abia în 1917, nava s-a întors pentru a recupera expediţionarii; până la acea dată, 3 dintre cei 10 oameni rămaşi pe ţărm muriseră.

Se crede că această echipă ar fi lăsat în urmă negativele nedevelopate.

Negativele din nitrat de celuloză au fost găsite îngheţate, aglutinate într-un bloc de gheaţă.

A fost nevoie de o muncă îndelungată şi migăloasă pentru a le desprinde unul de altul, a le curăţa şi a consolida stratul de emulsie fotografică.

Deşi negativele erau deteriorate de mucegai, imaginile au putut fi totuşi recuperate.

Antarctic Heritage Trust a publicat recent cele 22 de imagini, ce reprezintă diferite peisaje din preajma Strâmtorii  McMurdo şi pe conducătorul ştiinţific al echipei, geologul Alexander Stevens.

Mai multe imagini pot fi văzute pe site-ul Antarctic Heritage Trust.

Sursa: Discovery News / Foto: Antarctic Heritage Trust,  www.nzaht.org

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase