Home » D:News » „Atlantida Suediei”, descoperită de arheologi în Marea Baltică. Artefactele au o vechime de aproximativ 11.000 de ani

„Atlantida Suediei”, descoperită de arheologi în Marea Baltică. Artefactele au o vechime de aproximativ 11.000 de ani

Publicat: 24.02.2014
Vestigii datând din Epoca de Piatră au fost descoperite în Marea Baltică, lângă Suedia. Arheologii au găsit aici artefacte cu o vechime de peste 11.000 de ani.

Numită de presa locală „Atlantida Suediei”, acest loc nu era deloc aşa spectaculos cum sugerează asemănarea cu vestita insula din povestirea lui Platon.

Aici era de fapt un fel de groapă de gunoi,  locul în care nomazii aruncau diferite obiecte nefolositoare, arată un studiu publicat recent de arheologi. Ei au descoperit bucăţi de lemn, ustensile, funii şi oase de animale din specii acum dispărute.

Zona se află la 16 metri sub apă, la Hano, un golf nisipos din sudul Suediei. Artefactele au fost bine conservate datorită existenţei în apă a unui sediment care absoarde oxigenul, numit „gyttja”.

În trecut, aici exista o lagună, iar apa a păstrat mult mai bine aceste resturi organice, care s-ar fi deteriorat pe uscat, explică profesorul de arheologie Bjorn Nilsson, de la Universitatea Sodertorn.

Surse: Discovery News, The Local
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase