Home » D:News » Cum poţi avea o tensiune arterială sănătoasă fără niciun medicament? Cea mai recentă descoperire a ştiinţei

Cum poţi avea o tensiune arterială sănătoasă fără niciun medicament? Cea mai recentă descoperire a ştiinţei

Cum poţi avea o tensiune arterială sănătoasă fără niciun medicament? Cea mai recentă descoperire a ştiinţei
Publicat: 26.02.2014
Dieta vegetariană, bazată în principal pe renunţarea la carne, reduce tensiunea arterială şi determină scăderea în greutate, se precizează într-un raport al cercetătorilor japonezi, informează dailymail.co.uk.

Tensiunea arterială este măsurată prin citirea a două componente – tensiunea sistolică, ce indică valoarea maximă a presiunii produse de sânge la curgerea prin artere spre celelalte organe, şi tensiunea diastolică, ce reprezintă presiunea vaselor sangvine în momentul în care inima se umple cu sângele venit din restul corpului.

Pornind de la valorile notate în milimetri de coloană de mercur (mmHg), medicii stabilesc dacă tensiunea este ridicată sau scăzută.

Cercetătorii japonezi, de la Centrul naţional pentru boli cardiovasculare şi cerebrale din Osaka, au analizat şapte teste clinice şi 32 de studii efectuate între 1900 şi 2013.

În cadrul testelor clinice, participanţii care adoptaseră o dietă vegetariană aveau o presiune sistolică a sângelui cu aproape 5 mmHg mai scăzută decât cei care consumau carne şi peşte.

Totodată, studiile analizate au indicat o scădere cu aproape 7 mmHg în rândul persoanelor vegetariene, se arată în raportul cercetătorilor japonezi, publicat în revista JAMA Internal Medicine.

În ceea ce priveşte tensiunea arterială diastolică, vegetarienii au înregistrat o scădere cuprinsă între 2,2 mmHg şi aproape 5 mmHg, faţă de persoanele care consumă carne.

Conform raportului cercetătorilor din Osaka, această scădere a tensiunii arteriale este echivalentă cu aceea produsă de slăbirea cu 5 kilograme sau cu scăderea tensiunii cauzată de o dietă săracă în sare. De asemenea, dieta vegetariană are pe jumătate dintre efectele benefice produse de medicamentele antihipertensive.

Se speră că o reducere a presiunii arteriale sistolice cu 5 mmHg va determina o reducere cu 7%, 9% şi 14% a mortalităţii cauzate de boli coronariene şi atac cerebral„, se precizează în raport.

De asemenea, vegetarienii au un risc mai scăzut de boli ale inimii, iar unele cercetări au arătat chiar că trăiesc mai mult decât persoanele care consumă carne.

Principalul motiv al acestei diferenţe este considerat a fi o dietă săracă în grăsimi – în parte din cauza renunţării la carne şi în parte din cauza consumului de legume.

Un consum mai mare de fructe şi legume este de asemenea, important, datorită efectelor antioxidante ale vitaminelor pe care le conţin.

Sursa: Mediafax, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase