Home » D:News » Medicii sunt îngrijoraţi: tot mai mulţi copii suferă de o boală ce se întâlnea, de obicei, după 40 de ani

Medicii sunt îngrijoraţi: tot mai mulţi copii suferă de o boală ce se întâlnea, de obicei, după 40 de ani

Medicii sunt îngrijoraţi: tot mai mulţi copii suferă de o boală ce se întâlnea, de obicei, după 40 de ani
Publicat: 20.05.2014
Litiaza billiară – „pietre la vezica biliară” sau „pietre la ficat”, cum i se spune popular – este o boală pe care oamenii o fac, în general, după vârsta de 40 de ani. Dar medicii avertizează că tot mai mulţi copii suferă de această maladie, mulţi dintre ei ca urmare a problemelor de metabolism determinate de alimentaţia nesănătoasă.

În Marea Britanie, de pildă, numărul copiilor care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea vezecii biliare (colecistectomie) s-a triplat între anii 1997 şi 2012, arată un studiu realizat la King’s College Hospital, din Londra, şi publicat în Journal of Paediatric Surgery.

De obicei, aceste „pietre” (calculi biliari) se formează în condiţiile existenţei unui nivel ridicat de colesterol în bilă. Ele se acumulează în vezica biliară, unde se colectează bila (fierea) produsă de ficat. Uneori, pot rămâne acolo ani de zile fără a provoca necazuri; alteri, însă, pot produce dureri mari şi iflamaţia vezicii biliare, necesitând tratament medical, uneori chiar îndepărtarea chirugicală a vezicii biliare.

În mod tipic, durerile încep în partea de sus a abdomenului, în dreapta, şi pot iradia în umăr.

Alte simptome sunt greaţa şi vărsăturile, iar dacă pietrele astupă canalul prin care bila se varsă în intestin, atunci bila se absoarbe în sânge, ducând la apariţia icterului (colorarea în galben a pielii).

Litiaza biliară este mai frecventă la persoanele obeze: în ultima vreme, au fost înregistrate tot mai multe cazuri la copii, fenomen asociat şi cu creşterea prevalenţei obezităţii în rândul copiilor. Copiii obezi au un risc de până la 8 ori mai mare de a suferi de această problemă, sugerează cercetări întreprinse în SUA.

Există şi cazuri în care litiaza biliară poate fi favorizată de alţi factori, putând să apară chiar la copii cu greutate normală;  de pildă, unele infecţii, precum gripa, pot duce la inflamarea pereţilor vezicii biliare şi la îngroşarea bilei, ceea ce poate determina formarea calculilor biliari.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase