Home » D:News » De câţi oameni e nevoie pentru a coloniza cu succes o altă planetă?

De câţi oameni e nevoie pentru a coloniza cu succes o altă planetă?

Publicat: 30.07.2014
Într-o epocă în care se vorbeşte deja despre răspândirea speciei umane pe alte planete, iată una dintre marile întrebări: câţi oameni ar trebui să plece pentru a asigura supravieţuirea unei colonii umane într-o călătorie interstelară? Un expert dă răspunsul: pentru a asigura o diversitate genetică suficient de mare, ar fi nevoie de un număr mare de oameni, între 20.000 şi 40.000.

În cazul unei călătorii interstelare care ar dura 150 de ani, ar deveni riscant, de-a lungul generaţiilor, să fie trimişi mai puţin de 20.000 de oameni, susţine dr. Cameron Smith, antropolog şi specialist în preistorie care lucrează la Universitatea din Oregon şi în cadrul Icarus Interstellar, o organizaţie dedicată cercetării şi dezvoltării tehnologiilor spaţiale necesare călătoriilor interstelare. 

Într-o lucrare publicată în  Acta Astronautica, el a explicat că proiectarea unei nave spaţiale necesare migraţiei umane către exoplanete implică şi stabilirea condiţiilor necesare pentru supravieţuirea pe termen lung a  populaţiei umane a navei.

După opinia lui, dacă luăm în considerare tot ceea ce ştim  până acum despre genetica şi dinamica populaţiilor de vertebrate – inclusiv oameni – populaţiile iniţiale propuse până acum, de câteva sute de oameni, ar fi prea mici.

Pentru ca o astfel de colonie migratoare să aibă şanse de supravieţuire timp de 150 de ani, adică 5 generaţii, ar fi păreferabil ca populaţia iniţială să fie de 40.000 de oameni, dintre care 23.400 să fie femei şi bărbaţi capabili de reproducere. Un număr atât de mare este necesar pentru a evita consangvinizarea.

Pentru a asigura supravieţuirea coloniei în timpul unei călătorii lungi spre o exoplanetă îndepărtată, a explicat dr. Smith, ar fi nevoie de o navă spaţială suficient de mare pentru a transporta o populaţie cât a unui orăşel.

Alţi specialişti iau în considerare alternative precum trimiterea în spaşiu a spermatozoizilor şi ovulelor congelate.

În ceea ce priveşte tehnologia de transport, suntem încă departe de posibilitatea de a construi o navă care să ne ducă spre un alt sistem solar. 

Dar, dacă am reuşit să sporim de 1000 de viteza actuală a navelor spaţiale, atunci întreprinderea unei călătorii de 140 de ani spre sistemul solar cel mai apropiat de al nostru, cel din jurul stelei Proxima Centauri, ar deveni posibilă, spune dr. Cameron Smith.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase