Home » D:News » Pământul va fi lovit azi de două furtuni geomagnetice declanşate de erupţii solare puternice. Autorităţile au fost deja avertizate

Pământul va fi lovit azi de două furtuni geomagnetice declanşate de erupţii solare puternice. Autorităţile au fost deja avertizate

Pământul va fi lovit azi de două furtuni geomagnetice declanşate de erupţii solare puternice. Autorităţile au fost deja avertizate
Publicat: 12.09.2014
Săptămâna aceasta au avut loc două erupţii solare, dintre care una foarte puternică. Emisiile de masă coronală, adică plasma încărcată radioactiv, se îndreaptă spre Pământ şi vor produce furtuni geomagnetici.

Prima erupţie solară, mai slabă, a avut loc luni, iar cea puternică miercuri, aceasta din urmă fiind inclusă de astronomi în clasa X1.6. Ambele erupţii au avut loc în pata solară numită AR2158, care este de 10 ori mai mare ca Pământul şi se află chiar în centrul Soarelui.

De aceea, cele două emisii de particule radioactive se îndreaptă direct spre planeta noastră. Experţii spun că nu există un pericol serios pentru populaţie, dar va fi interesant de urmări efectele celor două furtuni geomagnetice, care vor ajunge la noi vineri.

Este posibil să fie afectate comunicaţiile radio şi cele prin satelit, dar şi liniile de curent electric. Operatorii din domeniul energetic au fost deja avertizaţi în acest sens.

Cursele aeriene  care ar fi trebuit să treacă prin zona polilor, unde particullele solare vor avea un efect mai puternic, vor fi deviate probabil, pentru a evita posibile probleme legate de comunicaţii sau de expunerea la radiaţii.

Vestea bună este că telefoanele sau aparatele electronice aflate la sol nu vor fi afectate şi nici astronomii de pe Staţia Spaţială Internaţională nu vor fi în pericol.

Ne putem aştepta la un spectacol impresionant, la aurore boreale intense vineri noaptea, în special în Statele Unite, în zone unde de obicei acestea nu pot fi văzute, cum ar fi în Dakota de Sud, sau New England.

La sfârşitul perioadei de activitate maximă solară au loc tot mai multe furtuni puternice, iar acum Soarele este la finalul unui ciclu care a durat 11 ani.

Unda de şoc emisă de erupţia solară puternică a ajuns vineri seara pe Pământ, întrerupând temporar transmisiile radio pe frecvenţe înalte.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase