Home » D:News » Unele cazuri de schizofrenie ar putea fi provocate de un parazit

Unele cazuri de schizofrenie ar putea fi provocate de un parazit

Unele cazuri de schizofrenie ar putea fi provocate de un parazit
Publicat: 31.10.2014
Schizofrenia este pusă pe seama mai multor factori, inclusiv cel genetic. Predispoziţia pentru această boală în cadrul unei familii în care s-au mai înregistrat cazuri este o teorie acceptată de mulţi oameni de ştiinţă. Există însă şi alte explicaţii.

Infectarea cu un parazit, Toxoplasma gondii, ar putea fi responsabilă de unul din cinci cazuri de schizofrenie, sugerează un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, sub coordonarea profesorului de epidemiologie Gary Smith.

Toxoplasma gondii este un parazit care se găseşte în sol, în carnea care nu este bine gătită şi în fecalele pisicilor.

Este un parazit comun. De exemplu, în Statele Unite peste 20% din populaţie este infectată cu acest parazit. Cei mai mulţi oameni nu ştiu că au în organism parazitul, dar acesta poate duce la complicaţii serioase.

Dacă o femeie gravidă este infectată, fetusul poate muri sau va suferi malformaţii. Iar în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, parazitul poate provoca encefalită toxoplasmică, o boală mortală.

În cazul oamenilor sănătoşi, acest parazit este mult mai periculos decât bănuiau până acum medicii. Toxoplasma gondii ajunge şi la creier, de aceea poate provoca inclusiv schizofrenie. De asemenea, duce la schimbări de comportament şi chiar de personalitate.

Potrivit studiului realizat de echipa lui Smith, aproximativ 21,4% din cazurile de boală nu ar fi apărut în lipsa acestui parazit, prin urmare există o legătură între acesta şi schizofrenie.

În ţările unde există mai multe cazuri de infecţie cu Toxoplasma gondii sunt şi mai multe cazuri de schizofrenie. Din fericire, medicamentele antipsihotice opresc reproducerea acestui parazit.

Studiul a fost publicat în revista Preventive Veterinary Medicine.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase