Home » D:News » Sunetul scos de fluierele morţii, în timpul sacrificiilor umane aztece. Reconstituire în premieră (VIDEO)

Sunetul scos de fluierele morţii, în timpul sacrificiilor umane aztece. Reconstituire în premieră (VIDEO)

Sunetul scos de fluierele morţii, în timpul sacrificiilor umane aztece. Reconstituire în premieră (VIDEO)
Publicat: 03.12.2014
Experţii au reconstituit sunetul sinistru care însoţea sacrificiile umane făcute de azteci în trecut. În timpul ritualului, preoţii suflau într-un fluier din jad, sculptat în forma unui craniu uman.

Numite fluierele morţii, aceste instrumente scoteau un sunet înfiorător, similar unor ţipete, care sporeau şi mai mult groaza resimţită de victimele sacrificiului.

Descoperite cu zeci de ani în urmă, aceste fluiere au atras atenţia arheologilor datorită formei lor neobişnuite. Abia recent însă a fost reconstituit şi analizat sunetul scos de ele.

Istoricii cred că aceste fluiere erau folosite în timpul ceremoniilor, ca să ghideze sufletul celor sacrificaţi, dar şi în timpul luptelor, pentru a intimida duşmanii.

Sunetul combinat a sute de fluiere avea un puternic impact psihologic.

Roberto Velazquez Cabrera, un inginer din Mexic, a studiat ani la rând aceste fluiere şi a reuşit să le reconstruiască, pentru a putea reproduce cât mai fidel sunetul scos de ele.

Două fluiere de acest fel au fost găsite în mâinile unui schelet sacrificat în faţa templului zeului vântului Ehecatl de la Tlatelolco.

Exemplarele datau din perioada 1250-1380.  Sunetul reprodus de ele atingea frecvenţe înalte, de la 1kHz la 6kHz.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase