Home » D:News » Detalii surprinzătoare despre un rege legendar. Cum arăta de fapt Richard al III-lea?

Detalii surprinzătoare despre un rege legendar. Cum arăta de fapt Richard al III-lea?

Detalii surprinzătoare despre un rege legendar. Cum arăta de fapt Richard al III-lea?
Publicat: 04.12.2014
Cercetătorii britanici care analizează rămăşiţele pământeşti ale regelui Richard al III-lea, descoperite sub asfaltul unei parcări din oraşul Leicester, sunt de părere că fostul monarh britanic a fost un bărbat blond cu ochi albaştri, informează Reuters.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Leicester, autorii acestui studiu publicat în Nature Communications, analiza ADN-ului prelevat din acele oseminte a demonstrat o legătură genetică între Richard al III-lea şi două rude moderne ale fostului rege, înrudite cu acesta pe linie maternă.

Scheletul lui Richard al III-lea, ultimul monarh englez care a murit în luptă, au fost descoperite de arheologi sub asfaltul unei parcări municipale din oraşul Leicester, în 2012, şi au fost ulterior identificate de cercetătorii de la universitatea locală.

Într-un studiu publicat în luna septembrie, oamenii de ştiinţă britanici au prezentat o serie de detalii despre moartea regelului englez, în timpul Bătăliei de la Bosworth, în urmă cu peste 500 de ani.

Potrivit autorilor acelui studiu, Richard al III-lea nu purta coif şi a murit cel mai probabil în urma unei lovituri primite în zona capului.

În cadrul acestei analize recente, coordonată de expertul în genetică Turi King, oamenii de ştiinţă au recoltat ADN de la rudele în viaţă ale regelui Richard al III-lea şi au analizat mai mulţi markeri genetici, inclusiv genomul mitocondrial complet, moştenit pe linie maternă, şi markerii cromozomiali Y, moşteniţi pe linie paternă.

Cercetătorii au descoperit că, în timp ce markerii cromozomiali Y erau diferiţi, genomul mitocondrial a arătat o potrivire genetică între fostul monarh şi rudele sale în viaţă pe linie maternă.

Acest detaliu le-a permis oamenilor de ştiinţă să confirme faptul că Wendy Duldig este o nepoată de gradul al 18-lea a lui Richard al III-lea, iar Michael Ibsen este un nepot de gradul al 16-lea al fostului monarh britanic.

Cercetătorii au folosit de asemenea markerii genetici pentru a determina culoarea părului şi a ochilor lui Richard al III-lea şi au descoperit că regele englez era cel mai probabil blond, în special în copilărie, iar ochii lui erau în mod aproape cert de culoare albastră.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase