Home » D:News » India a lansat cu succes cea mai mare rachetă din programul său spaţial

India a lansat cu succes cea mai mare rachetă din programul său spaţial

India a lansat cu succes cea mai mare rachetă din programul său spaţial
Publicat: 18.12.2014
India a lansat cu succes, joi, cea mai mare rachetă din istoria ei spaţială, care include şi o capsulă ce ar putea fi utilizată în viitor pentru transportarea unor astronauţi în spaţiu, în cadrul unui foarte ambiţios program spaţial, informează AFP.

Racheta, concepută pentru a transporta sateliţi de comunicaţii de dimensiuni mari, a decolat din Sriharikota, o localitate aflată în statul Andhra Pradesh.

„Aceasta este o zi foarte importantă în istoria programului spaţial indian”, a declarat directorul Agenţiei spaţiale indiene (ISRO), K.S. Radhakrishnan, din sala de control a lansărilor spaţiale, în ovaţiile inginerilor şi experţilor prezenţi la eveniment.

Cercetătorii de la ISRO încheie în acest fel cu bine un an marcat de lansarea reuşită în luna septembrie a unei sonde marţiene, cu un buget redus, devenind prima ţară din Asia care va ajunge pe planeta roşie.

India, care a lansat deja mai mulţi sateliţi uşori, a întâmpinat anumite dificultăţi în trecut în ceea ce priveşte plasarea pe orbită a unor lansatoare mai grele.

Noua rachetă, care cântăreşte 630 de tone şi poate să transporte o încărcătură de 4 tone, va permite Indiei să obţină o cotă mult mai mare pe piaţa lansărilor de sateliţi, estimată la 300 de miliarde de dolari.

Racheta, denumită Geostationary Satellite Launch Vehicle Mk-III, a transportat o capsulă spaţială – fără echipaj uman la bord – care, potrivit ISRO, s-a desprins de lansator şi a căzut în Golful Bengal, în largul coastelor estice ale Indiei, la 20 de minute după lansare.

Această capsulă a fost concepută pentru a transporta la bordul ei până la trei astronauţi.

Programul spaţial cu astronauţi la bord al Indiei a suferit câteva amânări în ultimii ani, iar ISRO consideră că are nevoie de încă şapte ani înainte de a putea să trimită un om în spaţiu.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase