Home » D:News » Cum le afectează pe femei chimicalele din cosmetice? Un studiu amplu dezvăluie o corelaţie alarmantă

Cum le afectează pe femei chimicalele din cosmetice? Un studiu amplu dezvăluie o corelaţie alarmantă

Cum le afectează pe femei chimicalele din cosmetice? Un studiu amplu dezvăluie o corelaţie alarmantă
Publicat: 30.01.2015
Substanţe întâlnite în mod obişnuit în produse de machiaj şi de igienă, precum şi în ambalajele de alimente, afectează funcţia reproductivă a femeilor şi pot determina apariţia menopauzei cu până la 4 ani mai devreme decât în mod normal, avertizează specialiştii.

15 substanţe susceptibile de a produce asemenea efecte au fost identificate de o echipă de cercetători de la Washington University, St Louis, SUA.

Printre ele se numără două tipuri de ftalaţi, utilizaţi pentru a face plasticul mai maleabil. Sunt incluşi în compoziţia plasticului pentru ambalajele de alimente şi diferite alte produse, inclusiv parfumuri, ruj, gel de duş, produse pentru îngrijirea părului şi lac de unghii. 

Alte produse care prezintă riscuri pentru sănătate, identificate de cercetători în cadrul acestui studiu, sunt 9 tipuri de PCB (policlorobifenili), trei pesticide şi un compus toxic din clasa furanilor.

Cercetătorii au analizat nivelurile a 111 compuşi chimici din mostre de urină provenite de la cele 31.575 de femei care au luat parte la studiu şi au identificat anumite substanţe care pot interfera cu producţia şi circulaţia hormonilor în organism – aşa-numite disruptoare endocrine – şi care afecta astfel funcţia reproducătoare feminină. 

Femeile care aveau în corp niveluri mai mari din anumite substanţe ajungeau la menopauză cu 2-4 ani mai devreme decât femeile care aveau niveluri mai mici din compuşii respectivi.

Diminuarea funcţiei ovarelor nu numai că afectează fertilitatea, dar poate expune femeile şi la un risc mărit de a suferi de boli de inimă, osteoporoză şi alte probleme de sănătate.

Se cunoaşte şi faptul că substanţele respective pot spori şi riscul apariţiei anumitor cancere, a sindromului metabolic, iar la fete, pot duce la apariţia mai timpurie a pubertăţii. 

Deşi studiul nu a indicat o relaţie de cauzalitate, ci o corelaţie între nivelul acestor substanţe în organism şi apariţia mai timpurie a menopauzei, rezultatele sunt îngrijorătoare din cauza amplorii problemei. E greu să ne ferim de aceste substanţe, au explicat specialiştii, deoarece ele sunt practic peste tot – în sol, aer şi apă. Totuşi, există metode de micşora expunerea la ele.

Experţii fac următoarele recomandări:

  • în cazul încălzirii alimentelor la microunde, să folosim ambalaje de sticlă sau hârtie, nu de plastic
  • să învăţăm mai mult despre ingredientele din cosmetice, produse de igienă şi ambalaje
  • să reducem consumul de apă îmbuteliată în sticle din plastic
  • să reducem poluarea cu plastic a mediului, în special cea cu sticle de plastic

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase